Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Onaj koji nikad ne pita ili zna sve, ili ne zna ništa – Leonardo da Vinči.

 

Vesti

26.10.2013.

Napisala / Napisao: Dragan Paripović

Kirtan i uvodne vežbe meditacije

 

Kirtan i uvodne vežbe meditacije

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

U Beogradu se u organizaciji društva Ananda (sledbenici Paramhanse Joganande) 26. oktobra u 18 h održava kirtan, a 16. i 17. novembra tečajevi uvodnih tehnika (vežbe energije i hong so tehnika meditacije). Tečajevi uvodnih tehnika održavaju se i u Podgorici, 10. i 11. novembra. Za opširnije informacije i prijave na ove tečajeve možete se obratiti na na e-mail anandabeograd@gmail.com ili telefone 063 78 99 032, 064 51 51 775 (Svi koji su ranije naučili uvodne tehnike dobrodošli su da bez naknade prisustvu tečajevima!)

Intiucija naše duše je božanska sposobnost. On nema usta, ali sve može okusiti. On nema ruke i noge, ali oseća ceo univerzum. Kako? Intuicijom, Svojom sveprisutnošću. Čovek se obično uzda u svoja čula da mu daju informacije o njemu i o svetu u kojem živit. Njegov um ne poznaje ništa sem onoga što mu njegovih pet čula govore. Ali nadčovek se uzda u intuiciju, u svoje “šesto čulo”. Intuicija ne zavisi od čula ili od sposobnosti  zaključivanja. Na primer, osetite da će se nešto desiti i to se desi, tačno onako kako ste predvideli. Svako od vas je verovatno imao takvo iskustvo. Kako ste znali bez ikakvog zaključivanja ili podataka koji su vam došli putem čula? Ta vrsta direktnog znanja je dušina moć intuicije. Drevni indijski mudrac Patanđali nam govori da autoritet svetih spisa nije sam po sebi dokaz istine. Kako onda možete znati da li su Biblija ili Bhagavad Gita istinite? Podaci koje vam prenose čula i sposobnost zaključivanja vam ne mogu dati konačni sud. Istina se, konačno, razume ili “dokazuje” isključivo intuicijom, spoznajom duše.

Vaša prava ličnost počinje da se razvija onda kada ste u mogućnosti da dubokom intuicijom osetite da niste ovo čvrsto telo nego večno božansko strujanje Života i Svesti unutar tela. Tako je Isus mogao da hoda po vodi. On je spoznao da je sve sačinjeno od svesti Boga.
Ljudska ličnost može postati Božanska ličnost. Otarasite se svesti da ste samo gomila mesa i kostiju. Svake noći Bog učini da zaboravite tu varku.

Ali čim se probudite vraćate se u ono što je naizgled telesni kavez.

Čovek može promeniti svoju unutrašnju i spoljašnju prirodu koncentracijom. Osoba sa jakim umom može postati šta god želi. Ograničena ljudska priroda može u mnogome da se proširi uz pomoć meditacije. Kada zatvorite oči i osetite širinu duše u sebi, i kada tu svest možete da održite, tada poprimate ličnost koju je Bog želeo da imate. Iskustvo budnosti je ono što dominira vašom svešću. Ali kada duboko spavate, kada vam bude data sloboda od ograničenja tela, tada ste u dodiru sa Istinom, sa svojom pravom ličnošću. Vaš stav se menja sa podsvesnom i nadsvesnom spoznajom: “Ja sam beskonačan. Ja sam deo svega.”

Čak iako ste bogati i zdravi i ako imate sve što želite, uvek će biti nečega što će vam donositi bol. Ništa na ovom svetu nije trajno, samo Bog. Kada razvijete onu individualnost koja je izraz Njegovog prisustva u vama, što je vaše instinsko Ja, onda ćete moći privući sve što želite. Bilo koja druga ličnost koju želite da razvijete – bilo da je to ličnost umetnika ili biznismena ili pisca – sve će vam doneti razočaranje, jer svi ljudski načini ispoljavanja imaju svoja ograničenja. Možete juriti novac ili slavu i dostići ih, ali uvek će vas neki nedostatak – zdravlja ili ljubavi ili nečeg drugog – boleti. Najbolje je moliti se : “Gospode, učini me srećnim kroz svesnost o Tebi. Daj mi slobodu od svih svetovnih želja i iznad svega mi daj Tvoju radost koja traje duže od svakog srećnog ili tužnog životnog iskustva.”

www.ananda.org.rs

 

Brze veze

 

Strpljenje

Anđeo čuvar

Bog

Čišćenje organizma

Autogeni trening

Psihologija

Ljubomora

Munenori

Osećanja

Kraj vremena

Samospoznaja

Motivacija

Snovi

Misli

Guru

Plecko

Sensei

Sadhana

Manipura

Indija

Upanishade

Gandi

Tao

Arđuna

Životni

Kristijan Rozenkrojc

Šizoidna struktura

Majčinski aspekt

Uspenski

Zapadna staza

Pokloni

Anahata

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.