Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Karakter je čoveku sudbina – Heraklit.

 

Vesti

11.9.2022.

Napisala / Napisao: Goran Bojić

In memoriam - Dragan Paripović

 

In memoriam - Dragan Paripović

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pre nekoliko dana je naš zemaljski svet napustio Dragan Paripović (1963-2022), osnivač i dugogodišnji direktor izdavačke kuće Babun i idejni tvorac i osnivač ovog veb-sajta.

Kao jedan od nevelikog broja nezavisnih alternativnih izdavača u našem regionu, Dragan Paripović je obogatio duhovnu i kulturnu klimu našeg podneblja i doneo inspiraciju brojnim ljubiteljima kvalitetne literature i duhovnim tragaocima. Izdavačka kuća Babun, rukovođena pre svega Draganovom vizijom, ostavila je u nasleđe prostoru srpskog jezika prevode nekih od vanvremenih dela drevne mudrosti i nezaobilazne literature našeg vremena, kao što su Bagavad gita, Upanišade, Ji Đing (u novoj, preciznijoj i mnogo jasnijoj interpretaciji profesora Alfreda Huanga), Lao Ceov Tao te King i Autobiografija jednog jogija Paramahanse Joganande (jedna od najpopularnih i duhovnih knjiga našeg doba), kao i knjige savremenog irskog mistika Lorne Birn, čija duboka i vanserijska poruka nalazi odjek u srcima miliona čitalaca širom sveta. Takođe, u velike doprinose Draganove izdavačke prakse izboru literature na srpskom jeziku mogu se ubrojati i klasici političke i strateške misli poput Sun Cua i Sun Pina, sufijske i zen priče, kao i još mnogo, mnogo dobre i vredne literature iz raznovrsnih oblasti.

Dragan Paripović je bio čovek širokog duha i snažnog praktičnog smisla, talentovan koliko za jezik, toliko i za dizajn, čija izvrsnost odlikuje knjige koje je objavljivao. U poslu i odnosima sa ljudima bio je maksimalno korektan i uprkos tome što nije nimalo lako ne zameriti se nikom, njemu je retko ko imao šta da zameri.

Jednu od njegovih ideja, usmerenih na podizanje nivoa svesti o drugačijim i duhovnijim aspektima našeg bića i postojanja, predstavlja i ovaj sajt spiritualni-centar, zamišljen da bez predrasuda i isključivosti predstavi i poveže razne pravce, struje, tragaoce i učenike i sledbenike raznih duhovnih škola i učitelja. U vreme kada su podele među ljudima sve dublje i sve iracionalnije, suvišno je i reći koliko ova vizija gleda daleko unapred i daleko iznad sitnih i sebičnih ljudskih ekskluzivnosti i isticanja više vrednosti i superiornosti od kojih, nažalost, često nisu slobodni ni napredni ni ozbiljni duhovni tragaoci.

Preranim odlaskom Dragana Paripovića naše izdavaštvo, ali i duhovna i kulturna sfera, doživeli su zaista veliki gubitak, jer je on imao još mnogo neostvarenih planova koji bi, da su se realizovali, sigurni smo, još značajnije doprineli i još više unapredili svest i duhovnu spoznaju na našim prostorima.

 

Brze veze

 

Tolteci

Majanski kalendar

Gandalf

Kabala

Akbar

Mentalni svet

Šambala

Iscelitelj

Šatkarme

Mesečev čvor

Ljubomora

Bog

Samorazvoj

Disanje

Kristali

Bardovi

Nevezanost

Gurđijev

Ajahuaska

Motivacija

Isceljenje

Indijska religija

Sveti Gral

Kristijan Rozenkrojc

Kraj vremena

Ći gung

Astralni svet

Aikido

Hermes

Sokrat

Uspenski

Emocije

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.