Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Ako vremenom ne postaneš bolji, postaćeš gori – Jevrejska izreka.

 

Vesti

19.3.2019.

Napisala / Napisao: Dragan Paripović

Anatomija straha

 

Anatomija straha

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Radionica "Način na koji se povezujemo" koja se bavi polivagalnom teorijom, traumom i uticajem straha na naše zdravlje, naročito nervni sistem, održaće se u Beogradu, 11-12 maja ove godine. Na radionici će se takođe istražiti kako strah druge osobe utiče na naš sistem i često upravlja našim odnosima, kako energetski pristupiti osobi u stanju straha/zamrznutosti i koja je odgovarajuća isceljujuća reakcija na takvo stanje.

Većina ljudi je doživela i propatila razne traume u svom životu - neke su se desile za vreme detinjstva, neke u zrelom dobu. Ove vrste trauma su uglavnom negde pri površini svesnosti i većine ih se sećamo.

Međutim, postoje traume koje su se desile u prenatalnom, preverbalnom, periodu i koje su duboko usađene u naš nervni sistem. Dok su naša majušna tela rasla u majčinoj materici, mnoge stvari su se dešavale u okruženju u koje smo došli. Kad smo bili dobrodošli u to okruženje, stvari su se dobro i odvijale: izronili smo kao mali heroj koji je bio željen i voljen. Okruženje je bilo dobroćudno i pozivalo nas je u život.

Medjutim, nije svako imao tako lepo iskustvo dolaska u ovaj svet. Neki od nas su se osetili kao dodatna muka u već uznemirenom okruženju, odbačenim, nebezbednim. U tom slučaju, mi smo, kao beba (ili fetus u materici majke) osetili da je nešto duboko pogrešno sa nama. Samo naše postojanje u ovom svetu je bilo protumačeno kao greška. Uradili smo jedinu stvar koju smo mogli da uradimo u tom bespomoćnom stanju potpune zavisnosti od drguog: isključili smo se, skupili i u nekim slučajevima prosto “zamrzli”.

Kao rezultat, čak i sada kao odrasli ljudi, svi mi koji smo prošli kroz ovu vrstu razvojne traume, imamo poteškoću da se povezemo sa sobom, sa drugima, sa okruženjem. Rajh je nazvao ovaj odbrambeni mehanizam šizoidna karakterna struktura. Najdominantniji faktor, koji iz pozadine kontroliše nas život, u ovom scenariju, jeste strah.

U našoj pretodnoj radionici na ovu temu, Trauma Rodjenja i Prva Čakra, ponovo smo prošli kroz iskustvo rodjenja sa namerom da popunimo sve nedostatke i praznine, sve ono što nismo dobili pri biološkom rodjenju, a sa ciljem oslobadjanja tenzije, stresa, kao i  zarobljene životne sile u nama.

Na ovoj radionici ćemo:

- istražiti anatomiju straha u sebi i biti prisutni za drugu osobu dok zaranja u svoje najdublje strahove.
- naučiti kako da se nosimo sa strahom u sebi i u drugome (bićemo prisutni sa šizoidnom karakternom stukturom).
- uraditi demonstraciju sesije sa nekim iz grupe ko ima ovu karakternu strukturu kao dominantnu (volonter iz grupe naših učesnika).
- naučiti o energetskom pristupu ovoj strukturi koja je u datom trenutku u sred iskustva straha.
- praktikovati mindfulness jedni sa drugima
- praktično primeniti ovo znanje u životu kada se sretnemo sa nekim porodičnim članom, kolegom ili prijateljem koji je usred talasa straha.
- obaviti transpersonalni rad
Ova radionica je otvorena za svakoga ko želi da produbi kontakt sa sobom, sa drugim ljudima, okruženjem i životom koji nas okružuje. Znanje i iskustva koja ćemo podeliti od velikog su značaja za terapeute, instruktore i sve vrste profesija koje pružaju usluge i pomoć ljudima u potrebi.

Radionicu vodi: Katarina Subotić
Kontakt: InfiniteEssence@yahoo.com, Mob: 063-753-5990 (Viber)
Lokacija: LifeCoaching Centar, Glavna 40, Zemun
Datum: 11-12. maj, 2019.
Vreme: 9:30-17h

 

Brze veze

 

Kreativno sanjanje

Čakre

Sufi priče

Duhovni život

Barbara Brenan

Anđeo čuvar

Hermes

Strpljenje

Komunikacija

Biocentrizam

Srce

Ći gung

Ljubav

Isceljenje

Srbija

Budućnost sveta

Meditacija

Futurizam

Kineski misticizam

Kontrola vremena

Majanski kalendar

Novo Doba

Strategije

Osećanja

Đainizam

Neošamanizam

Vede

Kastaneda

Mazohistički karakter

Čug Liag

Swadisthana

Spiritualne tehnologije

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.