Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Čovek koji načini grešku a ne ispravi je, čini drugu grešku – Konfučije.

 

Veliki posvećenici

 

Ukupno: 11

Strana 1 od 1

 

Dimitrije Mitrinović

Simargl

27.1.2022.

Dimitrije "Mita" Mitrinović (21.10.1887-28.08.1953) je bio srpski hermetički filozof, pesnik, revolucionar, mistik, teoretičar modernog slikarstva i putnik, poreklom iz Istične Hercegovine.

Ceo tekst Ceo tekst Dimitrije Mitrinović

 

Šri Ramana Maharši

Vyavasaya

Šri Ramana Maharši (1879-1950) je bio zastupnik džnana-joge, staze znanja, poslušnosti i duševne snage razlikovanja. Veliki deo njegovog života odigrao se u ćutanju, u dubokoj kontemplaciji i potpunoj povučenosti od sveta.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Ramana Maharši

 

Šri Rama

Goran Bojić

Rama – otelovljena dharma. Šri Rama, ili punim imenom Šri Ramačandra, prvi Avatar, otelovljenje dharme i dinamičke snage mlade duhovne Indije, bio je ratnik, kralj i jogin u isto vreme.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Rama

 

Šri Krišna

Goran Bojić

Krišna, inkarnacija božanske Ljubavi. O Arđuna, kad god pravednost opadne, a nepravda prevlada, Ja se Lično otelovljujem i ispoljavam: da zaštitim dobre i da uništim zle, i da uspostavim unutrašnji zakon života, Ja dolazim u postojanje, iz doba u doba.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Krišna

 

Šri Činmoj

Vyavasaya

Šri Činmoj (1931-2007) bio je savremeni duhovni Učitelj koji se posvetio tome da inspiriše i služi one koji traže dublji smisao života i da se postigne sklad među ljudima raznih nacija, vera i kultura.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Činmoj

 

Šri Aurobindo

Vyavasaya

Šri Aurobindo (1872 - 1950) nije bio samo veliki duhovni učitelj, već i genijalni političar, filozof i pisac. On se školovao u Engleskoj i po svom povratku u Indiju postao jedan od glavnih nosilaca pokreta oslobođenja.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Aurobindo

 

Šankara

Goran Bojić

U teškom periodu u istoriji Indije, kada je Buda sa svojim reformama dobro uzdrmao vekovno deblo religije Veda i Upanišada, kada se broj ogranaka nekad jedinstvene duhovnosti Veda popeo na čak sedamdeset i dva, kada su se razni pravci stalno sukobljavali i mira nije bilo nigde.

Ceo tekst Ceo tekst Šankara

 

Lao Ce

Dragan Paripović

Radio je kao arhivar na dvoru, koji se u to doba nalazio u Luo-Jangu (Luo-Yang), u današnjoj provinciji Henan. Pripoveda se da je nekako u to doba, pomenutom dvoru naišao u posetu Konfucije, i upoznao se s njim.

Ceo tekst Ceo tekst Lao Ce

 

Čuang Ce

Dragan Paripović

Čuang Ce (kin. 莊子) je bio kineski filozof koji je živeo približno u 4. veku pne. Smatra se jednim od velikih učitelja taoizma, a njegovo ime znači učitelj Čuang.

Ceo tekst Ceo tekst Čuang Ce

 

Buda

Goran Bojić

Buda, otelovljena Samilost. Buda, punim imenom Sidarta Gotama Buda, veliki je Avatar stare Indije i veliki reformator hinduizma. Duboko samilostan i dirnut neprekidnim patnjama ljudskog života (starost, bolest, smrt), a nezadovoljan time što je tradicionalna religija Indije počela da se pretvara u okoštalu formu.

Ceo tekst Ceo tekst Buda

 

Babađi

Goran Bojić

Babađi - večni guru. Babađi, legendarni, i tajanstveni guru drevne i moderne Indije ostao bi samo legenda da ga lično nisu srela i ostavila pouzdano svedočanstvo o njegovom postojanju tri velika indijska učitelja našeg vremena: Lahiri Mahasaja, Šri Juktešvar i Paramahansa Jogananda.

Ceo tekst Ceo tekst Babađi

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.