Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Nema mrtve materije, jer po celoj beskrajnoj vaseljeni sve se kreće, sve treperi, sve živi – Nikola Tesla.

 

Veliki posvećenici

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Šri Ramana Maharši

 

Šri Ramana Maharši

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Šri Ramana Maharši (1879 - 1950) je bio zastupnik džnana-joge, staze znanja, poslušnosti i duševne snage razlikovanja. Veliki deo njegovog života odigrao se u ćutanju, u dubokoj kontemplaciji i potpunoj povučenosti od sveta. U svojim kasnijim godinama pozabavio se više spoljašnjim radom, odnosno svojim učenicima, a odgovarao je na mnoga pitanja tragalaca, među kojima se nalazio niz pisaca i naučnika sa Zapada, među kojima su se našli i: Pol Branton (Paul Brunton), Hejnrih Cimer (Heinrich Zimmer), M. Evans-Venc (M. Evans-Wentz), koji su njegovu poruku još za njegovog života raširili daleko van granica Indije.

Šri Ramana Maharši o svom putu:

- Najbolji od svih puteva za samospoznaju je pitanje: Ko sam ja? Trajno pitanje o suštini tog osećaja pretvara ga u ono na šta se odnosi “ja, a to je krajnje jastvo. Osećaj nije ništa do skup kretanja nadražaja; stoga se do mira može doći samo kroz pitanje: Ko sam ja?

- Ego mora biti isti: u stanju rasta, u snu i u dubokom snu. Otkrij stvarnost iza tih uslova; ona je ono što im je u osnovi. U onom stanju postoji samo biti; ni “ja”, ni “ti”, ni “on”, ni sadašnjost, ni prošlost, ni budućnost.

- Pokazatelj napredovanja jeste mera u kojoj se nepoželjne misli mogu udaljiti i koliko nam uspeva koncentracija na jednu jedinu misao.

- Šta je meditacija? Rasterivanje misli. Drži se jedne, kako bi druge bile rasterane.

- Osećaj, dah i druge životne sile imaju isti izvor; vlada li se dahom i osećaj se smiruje i obratno.

- Od učenika treba stalno i neprestano zahtevati da se oslobodi jadikovki na život, ne zato da bi pobegao od života, nego zato da bi prevazišao osećaj i razmišljanje.

- Jedini put za postizanje čvrste istrajnosti u sebi jeste neprestani trud da se oslobodimo zavisnosti od sopstvenog tela. Bez zrelosti i čistoće osećaja i bez ispitivanja sopstva ova zavisnost se ne može pravazići.

- Ko ide stazom saznanja, udaljava od sebe ono “ja” i uzima svoje stanje u krajnjoj Gewahrsein (stvarnosti) sopstva.

- Na početku nije ništa moguće bez napora; ideš li dublje, nije ti moguće nikakvo naprezanje.

- Nema istinitog saznanja bez milosti, i nema milosti koja bi bila delotvorna, gde nema truda za saznanjem. Oboje su potrebni jedan drugome.

- Biti tih ne znači poricati radinost ili podnositi stanje mirovanja. Tajac nije samo odricanje od misli i uzbuđenja, već nešto pozitivnije nego što možete i da zamislite. U toj mukloj tišini ukorenjuje se Bog, ukorenjuju se spaseni.

- Šta možeš da uradiš za ljude ili za zemlju, ako si slab? Najpre treba da postaneš jak. Za ostvarenje Sopstva je potrebna najveća snaga.

Šri Ramana Maharši o ulozi učitelja:

- Najveće delovanje ima ćutnja. Guru ćuti i u svima je radost. Ta ćutnja je delotvornija nego svi sveti spisi zajedno.

- Dugo vremena treba da nas svete vode i mesta hodoćašča pročiste; ali oči jednog sveca čine to jednim pogledom milosti. Šta su onda sve druge pomoći da se doživi jastvo, u poređenju sa druženjem sa svecem?

- Retko se dešava da neko iskusi svoje pravo biće bez milosti učitelja; učeniku pomaže snaga milosti učitelja da se sam potpuno izgubi u učitelju, da postane jednak i jedno s njime.

- Guru nije niko drugi nego najviši Gospod, on je ljudska inkarnacija Božje milosti. Pravi Guru je sam Bog.

- Ko je učitelj? On je, na kraju krajeva, jastvo. Odgovarajući stepenu razvoja učenika, jastvo se očituje kao spoljašnji učitelj.

- Bog, Guru i jastvo su identični. Religiozan čovek smatra Boga za sveprisutnog i bira ga za Gurua. Kasnije ga Bog dovede u kontakt sa ljudskim Guruom, a učenik ga prepoznaje kao sve u svemu. Na kraju, kroz milost učitelja, učenik postaje svestan da je njegovo jastvo stvarnost i ništa drugo. Tako on prepoznaje da je jastvo učitelj.

- Sve dok tražiš realizaciju jastva, potreban je Guru. Guru JE samo svoj. Smatraj Gurua istinskim jastvom, a sebe individualnim jastvom. Nestanak ovog osećaja dvojnosti je otklanjanje neznanja. Sve dok u tebi vlada dvojnost, potreban je Guru. Pošto se ti poistovećuješ sa telom, smatraš i Gurua telom. Ali niti si ti, niti je Guru telo. Ti si jastvo i Guru je isto. To je saznanje koje se stiče realizacijom jastva.

- Bog i Guru su pomoć, moćna pomoć na tom putu. Ali da bi pomoć postala delotvorna, potreban je i tvoj napor.

 

Brze veze

 

Ajvanhov

Svetske zavere

Sadhana

Društvene mreže

Gurđijev

Joga

Mahavir

Zlatno doba

Tibetanski budizam

Vama marg

Sloboda

Indijska religija

Borilačke veštine

Biharska škola

Strpljenje

Mladhara

Priroda

Neispunjene potrebe

Sufi priče

Snaga

Spiritualne tehnologije

Tadž Mahal

Ljubav

Brenan

Snovi

Besmrtnost

Zdravlje

Gandalf

Barbara Brenan

Munenori

Matriks

Majčinski aspekt

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.