Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Kad gajimo ljutnju, to je kao da držimo žeravicu koju nameravamo da bacimo na nekog drugog. Opečemo se mi sami – Buda.

 

Motivacija i inspiracija

1.10.2021.

Napisala / Napisao: Džejms Alen

Robovi i gospodari misli

 

Robovi i gospodari misli

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Masa čovečanstva se sporo kreće putem evolucije, pokretana slepim impulsom svojih dominantnih misli koje su podstaknute i izazvane spoljašnjim stvarima; ali pravi mislilac, mudrac, putuje brzo i pametno putem koji je sam odabrao. Mase, neprosvetljene u pogledu sopstvene duhovne prirode, samo su robovi misli, ali mudrac je gospodar misli. One ih slepo prate; on ih inteligentno bira. One se pokoravaju impulsu trenutka, misleći o svom trenutnom uživanju i sreći; on zapoveda tom impulsu i potčinjava ga, oslanjajući se na ono što je trajno ispravno. One, slušajući slepi impuls, narušavaju zakon pravednosti; on, pobeđujući taj impuls, drži se zakona pravednosti. Mudrac se direktno suočava sa činjenicama života. On zna prirodu mišljenja. On razume zakon svog bića i pokorava mu se.

Međutim, žrtva slepog impulsa ophrvana tugom može da otvori svoje mentalne oči i vidi pravu prirodu stvari, kada želi da to učini. Mudrac - inteligentan, briljantan, smiren - i luda - zbunjena, mračna, uznemirena - u suštini su jedno, a razdvaja ih jedino priroda njihovih misli; kada se luda okane svojih budalastih misli i napusti ih, a odabere i usvoji mudre misli, gle! ona postaje mudrac.

Sokrat je uvideo suštinsko jedinstvo vrline i znanja i svaki mudrac to vidi. Učenje može da pomogne i prati mudrost, ali ono ne vodi mudrosti. Jedino izbor mudrih misli, i, nužno, činjenje mudrih dela, vodi mudrosti. Čovek može da bude učen u školama, ali budalast u školi života. Ne učenje reči napamet, već učvršćivanje sebe u čistijim mislima, plemenitijim mislima, vodi otkrovenjima pravog znanja koja donose mir.

Ludost i mudrost, neznanje i prosvetljenje, nisu samo rezultati mišljenja, oni jesu samo mišljenje. I posledica i uzrok - napor i njegov rezultat - sadržani su u misli.

"Sve što jesmo je rezultat onoga što smo mislili.
To je zasnovano na našim mislima; načinjeno je od naših misli." *

Čovek nije biće koje poseduju dušu, neko drugo ja. On sam je duša. On sam je taj koji misli i dela, delatelj i znalac. Njegov složeni mentalitet je on sam. Njegova duhovna priroda je okružena sferom njegovih misli. On je to što želi i zbog čega je tužan, ono u čemu uživa i zbog čega pati, ono što voli i ono što mrzi. Um nije instrument neke metafizičke, nadljudske duše. Um je duša; um je biće; um je čovek.

Čovek može da nađe sebe. On može da vidi sebe onakvog kakav jeste. Kad bude spreman da se okrene od iluzurnog sveta hipoteza koji je sam stvorio i kojim luta i da se suoči sa stvarnošću, onda će znati sebe onakvog kakav jeste; štaviše, on može da zamisli sebe kakav bi želeo da bude i može da u sebi stvori novog mislioca, novog čoveka; jer svaki trenutak je vreme da se odabere - a svaki sat je sudbina.

* Budina izreka - prim. prev.

Iz knjige "Rasvetljavanje životnih problema" Džejmsa Alena, jednog od najpoznatijih motiivacionih autora. Knjiga je prevedena na srpski jezik i uvrštena u izdavački plan izdavačke kuće "Babun"

 

Brze veze

 

Majčinski aspekt

Praćenje daha

Isceljenje

Samoprevazilaženje

Bog

Besmrtnost

Vrste joge

Biocentrizam

Vede

Motivacija

Mogulska dinastija

Samospoznaja

Novo Doba

Šambala

Vidja

Upanishade

Neispunjene potrebe

Ratovanje

Zdravlje

Lucidno sanjanje

Astrologija

Kabala

Zahvalnost

Magija

Šah Džahan

Satja juga

Strpljenje

Četvrti put

Taoizam

Indija

Sokrat

Zlatno doba

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.