Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Ne nadaj se ljubavi od života ako ga ti ne voliš istom merom – Šankara.

 

Meditacija on-line

12.6.2013.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Vežbate li još uvek, čas 6?

 

Vežbate li još uvek, čas 6?

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Da li još uvek redovno vežbate meditaciju, ili ste odustali? Ako redovno vežbate, bravo, svaka čast! Ako ste u međuvremenu odustali, sada je trenutak da počnete ponovo. Kada počnemo da praktikujemo meditaciju, makar da nam je u početku išlo veoma dobro, kao po pravilu, posle mesec, dva, pola godine, godinu – nailaze tzv. sušni periodi. Sve radite kao što ste radili i do tada, budite se rano ujutru, sedite i nastojite da umirite misli i da uđete u svoje unutrašnje biće – ali ne ide. Ne znate zašto i kako – ali jednostavno ne ide. To su trenuci kada mnogi, mnogi tragaoci odustanu od meditacije. Ali, morate da znate da sušni periodi nisu ništa neobično. I nisu nešto što se dešava samo vama. Svi tragaoci, pa čak i veliki duhovni Učitelji, imali su sušne periode! Ipak, oni nisu odustali od meditacije, nisu odustali od duhovnosti. Zato nema razloga da odustanemo ni mi.

Bitno je da znate sledeće, a ovo vam govorim na osnovu iskustva. Ako ne odustanete u jalovim, sušnim periodima, kada vam se čini da je vaša meditacija nula, i cela vaša duhovna praksa nula, nego nastavite da svakog jutra i večeri radite svoje vežbe, ma kako vam loše išle, desiće se da jednog dana sednete da meditirate, ne nadajući se ničemu, i onda ćete odjednom imati sjajnu, meditaciju, visoku meditaciju, kakvu niste imali nikada do tada.

To je pravilo: sušni periodi su uvod i prepreka koja stoji na ulazi na novi, viši nivo, i kao po pravilu, sušni periodi prethode novim, velikim probojima i napretku na stazi meditacije i duhovnosti uopšte.
Dakle, ako ste kojim slučajem upravo usred nekog sušnog perioda (a nadam se da niste!) preporučio bih vam sledeću jednostavnu vežbu koja se naziva đapa.

Sedite u svoj uobičajen položaj za meditaciju, zatvorite oči, udahnite duboko, opustite se i spremite se da ponavljate mantru. Postoje razne mantre, ali ja posebno preporučujem dve: Om (izvorni zvuk univerzuma) i Supreme (čita se „Suprim“, „Svevišnji). A svakako da možete da izaberete i neku mantru po svom izboru, ukoliko vam je dostupna ili poznata, ili ukoliko je već koristite.

Prvog dana ponovite odabranu mantru, na primer „Om“ sto puta, naglas. Drugog dana, ponovite je dvesta puta. Trećeg dana – trista, i tako dok za sedam dana ne stignete do 700 ponavljanja. Zatim, narednog dana ponovite mantru naglas 600 puta, potom 500 puta, potom 400, i tako dok se za 7 dana opet ne vratite na 100.

Ako ste raspoloženi, možete da ponovite ceo ciklus još jednom, počinjući opet od 100 ponavljanja.

Ova krajnje jednostavna vežba veoma je dobra da nas održi „u igri“ kada nam meditacija loše ide i kada ne možemo da umirimo um. Možda ćete, kada završite jedan ili dva ciklusa, otkriti da vam se težnja vratila i da možete da opet uspešno meditirate.

I jedna važna napomena: nemojte ovu vežbu raditi uveče, pred spavanje, jer verovatno nećete moći da zaspite, pošto ona unosi mnogo energije i dinamizma u naše unutrašnje biće.

Do sledećeg nastavka,
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

 

Brze veze

 

Šamanizam

Neošamanizam

Budućnost sveta

Mogulska dinastija

Gurđijev

Joga sutre

Majčinski aspekt

Uspenski

Tadž Mahal

Kraj vremena

Duhovno obrazovanje

Kali Juga

Samopotvrđivanje

Svetske zavere

Mačevanje

Micugi Saotome

Prevazilaženje negativnih osećanja

Budizam

Šizoidna struktura

Potraga za istinom

Munenori

Hermatička Komunikacija

Ljubomora

Mahavir

Krišna

Srbija

Kristijan Rozenkrojc

Majka Zemlja

Dvadeset Prvi Vek

Ajvanhov

Belo bratstvo

Tantra

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.