Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Čovek koji načini grešku a ne ispravi je, čini drugu grešku – Konfučije.

 

Meditacija on-line

20.3.2020.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Sada je pravo vreme, čas 16

 

Sada je pravo vreme, čas 16

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

"Neizbežna nužnost veoma često se može pokazati kao neočekivana prilika", napisao je moj učitelj meditacije. Zaista, ima li pogodnije prilike da probamo da zaronimo dublje u svet meditacije nego sad kad moramo da sedimo kod kuće, a spoljašnjih obaveza imamo veoma malo?

Ako smo se dosad izgovarali da imamo previše obaveza, previše ljudi sa kojima moramo da se vidimo - sada taj izgovor više ne važi. Prilika je tu - metež spoljašnjeg sveta se utišao i lakše možemo da se okrenemo sebi. Šta ćemo uraditi? Da li ćemo se žaliti na Boga i proklinjati sudbinu, ili ćemo čitavu ovu situaciju shvatiti kao veliki podsetnik da najvrednije stvari, koje smo godinama uzalud nastojali da nađemo napolju, ipak leže u nama? Možemo li da budemo svesniji šta i ko jesmo, možemo li da budemo srećni takvi kakvi jesmo, možemo li da imamo mir kada smo ostavljeni sami sa sobom? Pa, hajde da probamo. Sad imamo priliku. Hajde da zaronimo u meditaciju i probamo da u sebi nađemo odgovore zašto se, kako i sa kojom svrhom sve ovo dešava. A ubeđen sam da ćemo ih naći ako smo iskreni.

Dakle, hajde da probamo još jednu vežbu meditacije.

Kad počnete da meditirate, uvek nastojte da osetite da ste dete. Dok smo deca, naš um nije razvijen. U dvanaestoj ili trinaestoj godini, um počinje da funkcioniše na intelektualnom nivou. Ali, pre toga je dete samo srce. Dete oseća da ono ne zna ništa. Ono nema nikakve unapred stvorene predstave o meditaciji i duhovnom životu. Ono želi da sve nauči od početka. Najpre osetite da ste dete, a potom nastojte da osetite da stojite u cvetnom vrtu. Taj cvetni vrt je vaše srce. Dete može da se satima igra u vrtu. Ono ide od cveta do cveta, ali ne odlazi iz vrta, jer ga raduje lepota i miris svakog cveta. Osetite da je u vama vrt i da u njemu možete da ostanete koliko god hoćete. Na taj način možete da naučite da meditirate u srcu...
Uvek treba da osetite da ste bespomoćni kao dete. Čim osetite da ste bespomoćni, neko će doći da vam pomogne. Ako se dete izgubi na ulici i počne da plače, neki čovek dobrog srca odvešće ga kući. Osetite da ste se izgubili na ulici i da besni oluja. Po vama pljušte sumnja, strah, strepnja, briga, nesigurnost i druge nebožanske sile. Ali, ako iskreno plačete, neko će vam priteći u pomoć i pokazati vam kako da stignete do kuće, koja je vaše srce. A ko je taj neko? To je Bog, vaš Unutrašnji Pilot. (Preuzeto iz knjige: "Meditacija", Šri Činmoj)

Do sledećeg nastavka

Srdačno vaš
Vyavasaya
www.meditacija.org

 

Brze veze

 

Verska tolerancija

Transpersonalna psihologija

Lajf koučing

Liu Đi

Dvadeset Prvi Vek

Hermatička Komunikacija

Ambicija

Gandi

Dzog ćen

Astral

Psihološka astrologija

Karma

duhovnost

Avidja

Nadbiskup Dezmond Tutu

Samopotvrđivanje

Petar Danov

Intervju

Biharska škola

Munenori

Indijska religija

Drvo života

Meditacija na cvet

Uspenski

Anđeli

Trauma rođenja

Intenziv

Zdravlje

Kastaneda

Astrologija

Čakre

Patanđali

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.