Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Ko poznaje druge, mudar je; ko poznaje sebe, vidi jasno – Lao Ce.

 

Meditacija on-line

13.9.2012.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Počeo sam... i šta sad, čas 3?

 

Počeo sam... i šta sad, čas 3?

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Vežbali ste redovno vežbu iz prethodnog nastavka, išlo je kako-tako, pa se verovatno pitate - šta sad? Jednostavno - nastavite dalje!

Možda će vam u početku izgledati da se ništa ne dešava, možda uopšte nećete moći da umirite misli, možda ćete nakon nedelju-dve vežbanja pomisliti da samo gubite vreme...

Ako vam moje iskustvo nešto znači - a mogu da vam kažem da već 22 godine redovno meditiram svakog dana - sa potpunim ubeđenjem mogu da vam kažem da vreme uloženo u meditaciju nikad ne može biti izgubljeno.

Postoji samo jedan uslov da vaša meditacija postane uspešna - a taj uslov je da ne odustanete! Jer, ako odustanete, meditacija sigurno neće doneti rezultat, ali ako ne odustanete, rezultata će biti, mada možda ne onakvih kakve ste očekivali.

Moram da kažem da ljudi od meditacije očekuju svašta: da steknu neke moći, da imaju vizije, spektakularna iskustva, neviđen uspeh...

Meni se ništa od toga nije desilo. Ali, ono što sam dobio neprocenjivo mi je draže od svega toga: radost, mir i osećaj da život ima smisla.

Dakle, nastavite sa meditacijom. Kada ćete početi da osećate pozitivne rezultate, niko ne može da vam garantuje. To se, zaista, razlikuje od čoveka do čoveka. Što se mene tiče, bilo mi je potrebno nekoliko godina da počnem da primećujem da zaista dobijam nešto... ali to "nešto" sada ne bih zamenio ni za kakve moći, novac, slavu, uspeh.

Dakle, evo nove vežbe za vas. Nastavlja se na prethodnu...

...za početak, postanite svesni disanja. Mi dišemo stalno, ali na dah obično ne obraćamo pažnju. Sada ćemo namerno i svesno obratiti pažnju na svoje disanje. Dišemo normalno, onako kako to i inače činimo, ali pazimo da ne propustimo nijedan dah. Svesni smo i pažljivo pratimo kako vazduh ulazi u naša pluća i izlazi iz njih.

Sada ćemo pokušati da zamislimo i osetimo kao da ne dišemo kroz nos ili usta, već kao da vazduh ulazi direktno kroz središte naših grudi, na mestu gde je srce. Pokušajte da živo zamislite i osetite kao da dišete kroz srce. Koncentrišite se na sredinu grudi i zamislite ili osetite kao da vaš dah ulazi i izlazi kroz srce.

Posle izvesnog vremena, kada ste se dobro koncentrisali, pokušajte da osetite kako sa svakim dahom zaranjate sve dublje i dublje u svoj unutrašnji prostor, koji je u središtu srca (srčane čakre). Vaša svest i pažnja se sa dahom polako koncentrišu u srcu, pa će vam biti lako da osetite da ulazite u svoj unutrašnji prostor, koji je miran, tih, u kome ima vrlo malo ili uopšte nema misli, i gde se osećate smireno i sigurno.

Pokušajte da ostanete u tom prostoru koliko možete da održite pažnju, a potom udahnite i izdahnite nekoliko puta duboko, otvorite oči i završite vežbu.

Srećno, do sledećeg nastavka.
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

 

Brze veze

 

Ljubomora

Disciplina

Ambicija

Kontrola vremena

Monoteizam

Manipura

Anahata

Indija

Jogananda

Sufi priče

Akbar

Erikson

Isceljenje

Mačevanje

Astralni svet

Bardovi

Kreativno sanjanje

Gandalf

Oralni karakter

Prenatalno obrazovanje

Sadhguru

Upanišade

Novo Doba

Bogatstvo

Taoizam

Koncentracija na srce

Tolteci

Životni

Srbija

Matriks

Intervju

Meditacija na cvet

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.