Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Naš svet je već umoran od mržnje – Mahatma Gandi.

 

Meditacija on-line

13.9.2012.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Počeo sam... i šta sad, čas 3?

 

Počeo sam... i šta sad, čas 3?

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Vežbali ste redovno vežbu iz prethodnog nastavka, išlo je kako-tako, pa se verovatno pitate - šta sad? Jednostavno - nastavite dalje!
Možda će vam u početku izgledati da se ništa ne dešava, možda uopšte nećete moći da umiriti misli, možda ćete nakon nedelju-dve vežbanja pomisliti da samo gubite vreme...

Ako vam moje iskustvo nešto znači - a mogu da vam kažem da već 22 godine redovno meditiram svakog dana - sa potpunim ubeđenjem mogu da vam kažem da vreme uloženo u meditaciju nikad ne može biti izgubljeno.

Postoji samo jedan uslov da vaša meditacija postane uspešna - a taj uslov je da ne odustanete! Jer, ako odustanete, meditacija sigurno neće doneti rezultat, ali ako ne odustanete, rezultata će biti, mada možda ne onakvih kakve ste očekivali.

Moram da kažem da ljudi od meditacije očekuju svašta: da steknu neke moći, da imaju vizije, spektakularna iskustva, neviđen uspeh...
Meni se ništa od toga nije desilo. Ali, ono što sam dobio neprocenjivo mi je draže od svega toga: radost, mir i osećaj da život ima smisla.

Dakle, nastavite sa meditacijom. Kada ćete početi da osećate pozitivne rezultate, niko ne može da vam garantuje. To se, zaista, razlikuje od čoveka do čoveka. Što se mene tiče, bilo mi je potrebno nekoliko godina da počnem da primećujem da zaista dobijam nešto... ali to "nešto" sada ne bih zamenio ni za kakve moći, novac, slavu, uspeh.

Dakle, evo nove vežbe za vas. Nastavlja se na prethodnu...

...za početak, postanite svesni disanja. Mi dišemo stalno, ali na dah obično ne obraćamo pažnju. Sada ćemo namerno i svesno obratiti pažnju na svoje disanje. Dišemo normalno, onako kako to i inače činimo, ali pazimo da ne propustimo nijedan dah. Svesni smo i pažljivo pratimo kako vazduh ulazi u naša pluća i izlazi iz njih.

Sada ćemo pokušati da zamislimo i osetimo kao da ne dišemo kroz nos ili usta, već kao da vazduh ulazi direktno kroz središte naših grudi, na mestu gde je srce. Pokušajte da živo zamislite i osetite kao da dišete kroz srce. Koncentrišite se na sredinu grudi i zamislite ili osetite kao da vaš dah ulazi i izlazi kroz srce.

Posle izvesnog vremena, kada ste se dobro koncentrisali, pokušajte da osetite kako sa svakim dahom zaranjate sve dublje i dublje u svoj unutrašnji prostor, koji je u središtu srca (srčane čakre). Vaša svest i pažnja se sa dahom polako koncentrišu u srcu, pa će vam biti lako da osetite da ulazite u svoj unutrašnji prostor, koji je miran, tih, u kome ima vrlo malo ili uopšte nema misli, i gde se osećate smireno i sigurno.
Pokušajte da ostanete u tom prostoru koliko možete da održite pažnju, a potom udahnite i izdahnite nekoliko puta duboko, otvorite oči i završite vežbu.

Srećno, do sledećeg nastavka.
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

 

Brze veze

 

Mirabai Krišna

Intervju

Majanski kalendar

Šambala

Strpljenje

Prva čakra

Vama marg

Emocije

Šri Činmoj

Kreativno sanjanje

Spiritualne tehnologije

Manipura

Pranajama

Sajentologija

Oralni karakter

Prevazilaženje negativnih osećanja

Šamanizam

Kundalini

Rozenkrojceri

Osećanja

Pokloni

Tranziti

Apokalipsa

Sveti Gral

Srce

Anđeo čuvar

Kliring

Meditativna muzika

Trauma rođenja

Vedanta

Nju ejdž

Gurđijev

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.