Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Najbolje piće na svetu je kad čovek ne pusti zlu reč koja mu je u ustima nego je proguta – Muhamed.

 

Meditacija on-line

17.2.2013.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Koncentracija na plamen, čas 5

 

Koncentracija na plamen, čas 5

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Ako ste redovno vežbali vežbu iz prethodnog nastavka, verovatno je da ste mogli da osetite da sa njome određeni mir, spokoj i čistota ulaze u vas. Dah je ključ za kontrolu misli. Ako smo svesni daha, ako pratimo dah i svesno nastojimo da sa dahom u sebe unesemo poželjne kvalitete, a izbacimo nepoželjne, time smo započeli proces unutrašnjeg pročišćenja.
Hteo bih da vam skrenem pažnju na sledeću stvar. Ako hoćete da vam meditacija zaista donese dobrobiti, jedino što je potrebno jeste da ne odustanete. Možda vam vežbe baš i neće ići sjajno, možda ćete osećati da samo gubite vreme, ali ako istrajete, doći će trenutak kada će vas vaša sopstvena meditacija prijatno iznenaditi.

Ako ste istrajni, redovni i tačni, jednog dana – bilo za nedelju ili dve, bilo za mesec ili dva, dogodiće vam se da vaša meditacija bude izuzetno dobra. Niste uradili ništa posebno drugačije, ništa što niste radili i prethodnih dana – ali ste ipak napravili značajan pomak unapred. Taj pomak biće jednostavno zbir svega što ste dosad činili - vaše istrajnosti, redovnosti, tačnosti, koncentracije i unutrašnjeg napora koji ste uložili.
Moj učitelj meditacije, Šri Činmoj, rekao je da je teško uspeti u meditaciji samo zbog jedne stvari: zato što je tako lako odustati! Ništa nije lakše nego dići ruke i reći: “Ne vredi, ne ide”. Ali, ako uprkos svemu istrajemo, rezultati su sigurni.

Sada ćemo probati jednu vežbu koja vam je možda poznata. Ona je veoma stara, ali zato nije ništa manje efikasna. To je vežba koncentracije na plamen sveće, koja znatno pomaže da umirimo misli. Potrebna vam je sveća koju ćete, ako je izvodljivo, upaliti i postaviti pred sebe u visini očiju, udaljenu jedno 30 cm od vas. Sedite, postarajte se da vam je kičma prava, udahnite i izdahnite duboko nekoliko puta, zatvorite oči i počnite.

Kao u prethodnim vežbama, počećemo tako što ćemo se minut-dva koncentrisati na svoje disanje. Dišemo sasvim normalno, kao i uvek, samo što nastojimo da naša svesna pažnja prati svaki udah i izdah. Nakon što smo tako disali nekoliko minuta, otvorimo oči i uperimo pogled u sveću.

Fiksirajmo pogledom najsjajniju tačku u plamenu (obično se nlazi negde u korenu plamena, malo iznad fitilja). Gledamo u tu tačku i nastojimo da ne mislimo i ne obraćamo pažnju na nešto drugo. U određenom trenutku, javiće nam se neka misao. Čim postanemo svesni da smo počeli da razmišljamo i da nam je pažnja odlutala sa plamena, vratimo pažnju ponovo na najsjajnije mesto u plamenu sveće. Ako su misli uporne i nastoje da nam odvrate pažnju, zamislimo kako one izlaze iz nas, odlaze pravo u plamen sveće i tamo sagorevaju.
Nakon što smo se nekoliko minuta koncentrisali nastojeći da održimo pažnju na plamenu, zatvorićemo oči i pokušati da živo zamislimo isti takav plamen kako gori unutar nas, unutar našeg srca. Mali i svetao plamen gori unutar našeg srca, osvetljavajući naš unutrašnji prostor.
Nakon što smo nekoliko minuta vizualizovali tu sliku, zamislimo kako svaki put kad udahnemo taj plamen u našem srcu postaje sve sjajniji. A svaki put kad izdahnemo vazduh, zamislimo kako se svetlost tog plamena širi. Najpre ta svetlost osvetljava čitav grudni koš; potom, sa sledećih nekoliko izdaha, širi se u ramena i ruke; potom ispunjava čitav kičmeni stub i celo telo; a potom svetlost iz srca kroz vrat ulazi u glavu, opuštajući napetost. Zamislimo kako ta svetlost koja dopire iz srca naprosto zrači sa našeg lica.
Sada dopustimo svetlosti iz srca da uđe u naš um, u svet naših misli. Tamo će ona opustiti čvorove napetosti i odagnati iz našeg uma sve ružne, mračne i nepoželjne misli.
Ostanimo u toj svetlosti koja izvire iz srca i prožima celo naše biće onoliko koliko nam je ugodno. Kad osetimo da nam je dovoljno, ili da ne možemo više da držimo pažnju, udahnimo i izdahnimo duboko nekoliko puta, otvorimo oči, potegnimo se lagano i – završimo ovu vežbu.

Srećno, do sledećeg nastavka.
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

 

Brze veze

 

Činmoj

Upanišade

Astralna projekcija

Uspenski

Bramanizam

Roditeljstvo

Pažnja

Micugi Saotome

Tesla

Praznina

Manipura

Prevazilaženje negativnih osećanja

Internet

Emocije

Satja juga

Tolerancija

Mladhara

Lucidno sanjanje

Sokrat

Pranajama

Društvene mreže

Kamen Mudrosti

Čakre

Iluzija

Komunikacija

Šatkarme

Vidja

Snaga

Relaksacija

Mazohistički karakter

Krišna

Problemi

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.