Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Ne nadaj se ljubavi od života ako ga ti ne voliš istom merom – Šankara.

 

Meditacija on-line

11.11.2016.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Gde je zapelo, čas 14

 

Gde je zapelo, čas 14

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Kao i u svakoj drugoj oblasti i profesiji, i u meditaciji ima perioda kad osećamo da smo zapeli i da, ma koliko napora da ulažemo, ne možemo dalje.

Šta tad radimo? Na ovakve situacije ljudi po pravilu reaguju frustracijom. Frustracija dovodi do ljutnje. Ljutimo se na sebe, na druge, na učitelja, na samog Boga. Sve počinje da nam smeta, zato što stvari ne idu onako kako smo zamislili. Ali, ako smo iskreni prema sebi, priznaćemo da stvari, zapravo, nikad i nisu išle onako kako smo zamislili. I priznaćemo, ako smo stvarno iskreni, da je to u stvari dobro, jer da smo uradili sve što smo poželeli, zamislili ili nameravali, ko zna koliko bi nam gore bilo sada.
Moramo da budemo strpljivi. Kao što strpljivo moramo da čekamo da kiša prestane, oblaci se raziđu i ogreje sunce, isto tako moramo da strpljivo čekamo da se situacija u našem unutrašnjem svetu dovoljno raščisti da možemo da krenemo dalje. Ne moramo da kopamo po sebi i analiziramo svaku svoju misao i svaki svoj pokret – dovoljno će biti da se iskreno molimo da nam se dopusti da nastavimo da napredujemo, i da iskreno meditiramo, onako kako znamo i koliko možemo, pa makar nam to izgledalo jadno i nikako. Jedini ključ da se nastavi dalje je – ne odustati.
Onaj ko odustane, neće nastaviti. Ostaće tu gde je – ili će se, što se mnogo češće dešava, vratiti unazad. Onaj ko nastavi možda će tapkati u mestu još nedeljema, mesecima, pa čak i koju godinu, ali kad jednom krene – krenuće brzo i možda za kratko vreme nadoknaditi sve ono što je propustio.

Zato, hajde da nastavimo dalje. Ako smo uspostavili redovnu, svakodnevnu praksu meditacije, hajde da je ne prekidamo. Pre ili kasnije, naše unutrašnje sunce će ponovo sinuti svojim punim sjajem.

I za kraj, kao i obično, praktična vežba. Kad zapnemo u bilo kojoj praksi, po pravilu pomaže da se prisetimo njenih osnova i da se ponovo vratimo tim osnovama. Dakle, evo jedne od osnovnih vežbi.

***
Molim vas, u sebi ponovite reč “jednostavnost” sedam puta u svom umu i koncentrišite se na teme glave. Potom duševno ponovite sedam puta u sebi reč “iskrenost” u svom srcu i koncentrišite se na svoje srce. Potom, ponovite reč “čistota” sedam puta unutar pupka ili u okolini pupčanog centra i koncentrišite se na pupčani centar. Molim vas, uradite to u sebi i veoma duševno. Potom svoju pažnju usredsredite na treće oko, koje je malo iznad tačke između obrva i u sebi ponovite sedam puta reč “sigurnost”. Zatim, stavite ruku na teme i recite triput: “Ja sam jednostavan, ja sam jednostavan, ja sam jednostavan”. Potom stavite ruku na srce i recite triput: “Ja sam iskren, ja sam iskren, ja sam iskren”. Potom stavite ruku na pupčani centar ponavljajući: “Ja sam čist”, a potom i na treće oko, ponavljajući: “Ja sam siguran”. (Preuzeto iz knjige Šri Činmoja “Meditacija”)

***

Do sledećeg nastavka,
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

 

Brze veze

 

Či gong

Kreativno sanjanje

Upanishade

Kineski misticizam

Šaktipat

Svetske zavere

Patanđali

Unutrašnji učitelj

Ajna čakra

Arđuna

Anahata

Upanišade

Mesečev čvor

Muzika

Ruke koje leče

Čug Liag

Erikson

Trauma rođenja

Mazohistički karakter

Prevazilaženje negativnih osećanja

Borilačke veštine

Direktno iskustvo

Molitva

Anđeo čuvar

Životni

Siromaštvo

Sufi priče

Astrologija

Tolerancija

Indija

Oralni karakter

Kirtan

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.