Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

 

Magija

30.4.2021.

Napisala / Napisao: Dragan Paripović

Magijski svet Ostina Osmana Spera 2

 

Magijski svet Ostina Osmana Spera 2

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Ostin Osman Sper je svoje okultne vizije izražavao u čudnim, pokatkad zastrašujućim slikama. Svoj neverovatni umetnički dar on je, umesto da iskoristi u izgradnji konvencionalne umetničke karijere, u potpunosti posvetio stvaranju slika duhova i demona koji se pomaljaju iz najdubljih nivoa nesvesnog.

Tokom brojnih seansi, salemska veštica Paterson jednom prilikom inicirala je Spera u veštičji sabat. On je to iskustvo opisao kao događaj u jednoj drugoj dimenziji, gde su sva zdanja ovog neverovatnog sveta bila konstruisana uz pomoć nezemaljske geometrije. Sper je tvrdio da je takve veštičje skupove pohađao nekoliko puta. Pod paskom gospođe Paterson, on je najposle razvio sopstveni, originalni magijski sistem, zasnovan pretežno na volji i seksu (jer je njegov libido bio pozamašno razvijen), oslanjajujući se donekle na radove Alistera Kroulija, sa kojim je kraće vreme bio u kontaktu kao pripadnik magijskog reda Astrum Argentum (Srebrna Zvezda).

Sperova formula, koja je bila daleko jednostavnija od komplikovane ceremonijalne magije, opisana je u njegovom, neobjavljenom grimoaru, 'Knjiga žive reči Zosa'. Zasniva se na stvaranju sigila, ili talismana, u 'alfabetu želja'. Želja treba da se u potpunosti izrazi rečima. Slova koja se ponavljaju tada se precrtavaju, a onda se preostala slova kombinuju u sigil koji služi kao neka vrsta monograma. Sigil se zatim utiskuje u nesvesno skoncentrisanim zurenjem. Originalna želja se tada otpušta tako da 'unutrašnji bog' može neometano da radi na njenom ostvarenju.

Legenda kruži da je Sper jednom prilikom rekao nekom prijatelju da će izazvati čudo da sveže ubrane ruže dolete iz vazduha. U svom magijskom činu on je iscrtao simbolične crteže, kojima je mahao po vazduhu, neprestano izgovarajući reč “ruže”. Tom prilikom je dobio rezultat, ali suprotno onome što je želeo. Kanalizacione cevi iznad njihovih glava su pukle, a Sper i njegov prijatelj bili su zasuti njihovim neprijatnim sadržajem.

U svojoj umetnosti, Spej je najbolje poznat po prikazima atavizama, tj. oživljavanju i opredmećivanju primalnih sila iz praslojeva nesvesnog. I ovo je takođe, bio deo učenja gospođe Paterson. Kao što smo u ranijem članku spomenuli, jedan od njegovih atavističkih duhova izazvao je samoubistvo kod jednog, a umobolnost kod drugog očevica.
Uprkos svojoj sposobnosti da savršeno oslika duhove i slike koje je viđao, Sper nije umeo rečima da objasni neka od svojih krajnje bizarnih iskustava. Pojedine vizije odvele su ga u svetove koje je jedino mogao da opiše kao 'prostor iznad prostora'.

1956. godine, jedan drugi legendarni engleski veštac Džerald B. Gardner zamolio je Spera za pomoć u magijskom ratu koji je vodio sa čuvenim okultistom Kenetom Grantom, učenikom Alistera Kroulija. Gardner je verovao kako mu je Grant preoteo jednu od njegovih veštica. Uglavnom, Gardner je hteo da vrati u svoj večtičji koven samoproglašenu “vodenu vešticu” Klandu. To je bila poslednja godina Sperovog života, koju je provodio u krajnjem siromaštvu i bedi, zarađujući za život slikanjem portreta u lokalnim pabovima.

Koristeći svoj 'alfabet želja' Sper je konstruisao talisman za Gardnera sa namenom da 'vrati izgubljenu imovinu tamo gde joj je mesto', koji je Gardner opisao kao neku vrstu 'vodene sove sa krilima slepog miša i kandžama orla'.  Gardner nije hteo da pruži Speru informaciju o tačnoj prirodi njegove 'izgubljene imovine'. On je dobro znao da su Sper i Grant veliki prijatelji.

Tokom izvođenja jednog rituala u Grantovom hramu Nu-Izida, Klanda je doživela očigledan negativan uticaj talismana. Njena uloga je bila da leži pasivno na oltaru. Umesto toga, ona je ustala, sva oblivena znojem, dok joj se u očima videlo da nije prisebna. Ponašala se kao da ju je nešto snažno dohvatilo, tresla se i poskakivala po oltaru. Kasnije, opisala je šta je doživela: pojavila se jedna velika ptica koja ju je dohvatila svojim moćnim kandžama i ponela u noć. Ona se zatim borila sa ptičurinom i na kraju oslobodila kandži, te je pala nazad na oltar.

Niko od prisutnih magičara nije video ništa od svega ovoga, ali su čuli nešto što bi se moglo opisati kao zvuk kandži moćne ptice koje snažno grabe po vazdušnoj struji, i osetili kako hladan vetar prodire u sobu. Fizički tragovi kandži otkriveni su docnije na prozorskom ramu, a potprozorska daska beše prekrivena neobičnom materijom poput želatina, koja je pulsirala tako da se činilo kao da diše. Snažan miris mora zadržavao se u hramu danima.

Što se tiče Klande, ona se nije vratila Gardneru. Umesto toga, preselila se u Novi Zeland, gde se utopila. Kao vodena veštica, zapravo se vratila "tamo gde joj je mesto".

Neki od Sperovih radova pojavili su se u umetničkom magazinu koje je sam objavio, “Forma i zlatna košuta”. Napisao je i tri knjige koju su objavljene: 'Knjiga zadovoljstva (samo-ljubavi) i psihologija ekstaze' (1913) i 'Fokus života' (1921) u kojima je opisao svoj magijski system, a 'Knjiga automatskog pisanja' objavljena je posthumno 1972. godine. “Knjiga ogavne ekstaze” (1996) zapravo je kolekcija Sperovih crteža demonskih bića i automata koje je otkrio na astralnom planu, formiranih putem astralnog semena i uskladištene seksualne energije.

U društvu mačaka

Sper je proveo veći deo svog života u osami, živeći siromašno u jednom podrumskom stanu u Londonu. On je živeo pustinjačkim životom, ceneći više društvo mačaka od ljudi. Smatra se da je on začetnik današnje haos-magije.

 

Brze veze

 

Vrste joge

Verska tolerancija

Ambicija

Krišna

Joga

Vezanost

Duša

Tolerancija

Kreativno sanjanje

Relaksacija

Tantra

Swadisthana

Omram Mihail Ajvanov

Indija

Bramanizam

Kirtan

Pokloni

Psihološka astrologija

Tadž Mahal

Prevazilaženje negativnih osećanja

Nju ejdž

Lemurija

Disciplina

Joga sutre

Zahvalnost

Umeće ratovanja

Ljubomora

Ken Vilber

Duhovnost

Belo bratstvo

Kundalini

Čakre

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.