Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

 

Indijski misticizam

30.11.2012.

Napisala / Napisao: Bhagavad gita

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

 

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Samorealizacija je teža za one koji svoj um usmere na impersonalni, neispoljeni i bezoblični Apsolut; jer otelovljena bića teško uspevaju da razumeju neispoljeno. (12.05)

Za one koji obožavaju Svevišnjeg sa nepokolebljivom posvećenošću kao personalno božanstvo po svom izboru, koji sva dela nude Meni, usmereni na Mene kao na Svevšnjeg i meditiraju na mene; ja brzo postajem spasilac onih čije su misli usmerene na Moj lični oblik, O Arđuna, spasilac od ovog sveta koji je okean smrti i transmigracije (12.06-07)

Četiri puta ka Bogu

Zato, usredsredi svoj um na Mene i pusti da se tvoj intelekt bavi jedino Mnome kroz meditaciju i kontemplaciiju. Tako ćeš Me sigurno dostići. (12.08)

Ako nisi u stanju da postojano usredsrediš svoj im na mene, onda čezni za tim da me dostigneš praktikovanjem bilo koje druge spiritualne discipline: kao što su rituali, ili obožavanje božanstava koje ti pogoduje. (12.09)

Ako nisi u stanju čak ni da se držiš bilo kakve duhovne discipline, onda reši da svoje dužnosti obavljaš samo zarad Mene. Dostići ćeš savršenstvo obavljajući svoju propisanu dužnost zarad Mene - bez ikakvog sebičnog motiva - baš kao da si instrument da Mi služi i udovolji Mi (12.10)

Ako nisi u stanju da obavljaš svoju dužnost zarad mene, onda se jednostavno predaj Mojoj volji i odreci se svake vezanosti ili strepnje za plodove svog rada - učeći da sve rezultate prihvataš kao Božiju Milost - sa staloženošću.

Karma joga je najbolji način da se započne

Transcendentalno znanje svetih spisa bolje je od pukih rituala; meditacija je bolja od poznavanja spisa; odricanje od sebične vezanosti za plodove rada (karma joga) bolje je od meditacije; ako se odreknete sebičnih motiva, mir dolazi odmah potom. (12.12)

Iz Bhagavad Gite (u prevodu Paramhanse Joganande), Šri Krišna govori Arđuni o vrstama joge.

Bhagavad Gitu (izvrsni prevod na engleski Huana Maskaroa), u prevodu na srpski jezik objavio je nedavno beogradski izdavač Babun. Opširnije o knjizi pogledajte ovde.

 

Brze veze

 

Zapadna staza

Muldašev

Siromaštvo

Nju ejdž

Samospoznaja

Četvrti put

Zlatno doba

Sajentologija

Majanski kalendar

Oralni karakter

Snaga

Avidja

Či gong

Ći gung

Šaktipat

Petar Danov

Dzog ćen

Rozenkrojceri

Isceljenje

Akbar

Novo Doba

Indijska religija

Biocentrizam

Iscelitelj

Prva čakra

Erikson

Ken Vilber

Mahavir

Astralna projekcija

Ljubomora

Anahata

Unutrašnji učitelj

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.