Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Onaj koji nikad ne pita ili zna sve, ili ne zna ništa – Leonardo da Vinči.

 

Indijski misticizam

30.11.2012.

Napisala / Napisao: Bhagavad gita

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

 

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Samorealizacija je teža za one koji svoj um usmere na impersonalni, neispoljeni i bezoblični Apsolut; jer otelovljena bića teško uspevaju da razumeju neispoljeno. (12.05)

Za one koji obožavaju Svevišnjeg sa nepokolebljivom posvećenošću kao personalno božanstvo po svom izboru, koji sva dela nude Meni, usmereni na Mene kao na Svevšnjeg i meditiraju na mene; ja brzo postajem spasilac onih čije su misli usmerene na Moj lični oblik, O Arđuna, spasilac od ovog sveta koji je okean smrti i transmigracije (12.06-07)

Četiri puta ka Bogu

Zato, usredsredi svoj um na Mene i pusti da se tvoj intelekt bavi jedino Mnome kroz meditaciju i kontemplaciiju. Tako ćeš Me sigurno dostići. (12.08)

Ako nisi u stanju da postojano usredsrediš svoj im na mene, onda čezni za tim da me dostigneš praktikovanjem bilo koje druge spiritualne discipline: kao što su rituali, ili obožavanje božanstava koje ti pogoduje. (12.09)

Ako nisi u stanju čak ni da se držiš bilo kakve duhovne discipline, onda reši da svoje dužnosti obavljaš samo zarad Mene. Dostići ćeš savršenstvo obavljajući svoju propisanu dužnost zarad Mene - bez ikakvog sebičnog motiva - baš kao da si instrument da Mi služi i udovolji Mi (12.10)

Ako nisi u stanju da obavljaš svoju dužnost zarad mene, onda se jednostavno predaj Mojoj volji i odreci se svake vezanosti ili strepnje za plodove svog rada - učeći da sve rezultate prihvataš kao Božiju Milost - sa staloženošću.

Karma joga je najbolji način da se započne

Transcendentalno znanje svetih spisa bolje je od pukih rituala; meditacija je bolja od poznavanja spisa; odricanje od sebične vezanosti za plodove rada (karma joga) bolje je od meditacije; ako se odreknete sebičnih motiva, mir dolazi odmah potom. (12.12)

Iz Bhagavad Gite (u prevodu Paramhanse Joganande), Šri Krišna govori Arđuni o vrstama joge.

Bhagavad Gitu (izvrsni prevod na engleski Huana Maskaroa), u prevodu na srpski jezik objavio je nedavno beogradski izdavač Babun. Opširnije o knjizi pogledajte ovde.

 

Brze veze

 

Emocije

Relaksacija

Umeće ratovanja

Plecko

Direktno iskustvo

Kastaneda

Tantra

Bramanizam

Autogeni trening

Slavinski

Šamanizam

Kabala

Mahavira

Bardovi

Problemi

Tesla

Duhovnost

Anđeli

Ken Vilber

Komunikacija

Anahata

Dijagnostika Karme

Kreativno sanjanje

Tranziti

Či gong

Ekonomija

Upanišade

Don Huan

Tadž Mahal

Meditacija

Božanski zakon

Kontrola vremena

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.