Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Čovek koji načini grešku a ne ispravi je, čini drugu grešku – Konfučije.

 

Indijski misticizam

30.11.2012.

Napisala / Napisao: Bhagavad gita

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

 

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Samorealizacija je teža za one koji svoj um usmere na impersonalni, neispoljeni i bezoblični Apsolut; jer otelovljena bića teško uspevaju da razumeju neispoljeno. (12.05)

Za one koji obožavaju Svevišnjeg sa nepokolebljivom posvećenošću kao personalno božanstvo po svom izboru, koji sva dela nude Meni, usmereni na Mene kao na Svevšnjeg i meditiraju na mene; ja brzo postajem spasilac onih čije su misli usmerene na Moj lični oblik, O Arđuna, spasilac od ovog sveta koji je okean smrti i transmigracije (12.06-07)

Četiri puta ka Bogu

Zato, usredsredi svoj um na Mene i pusti da se tvoj intelekt bavi jedino Mnome kroz meditaciju i kontemplaciiju. Tako ćeš Me sigurno dostići. (12.08)

Ako nisi u stanju da postojano usredsrediš svoj im na mene, onda čezni za tim da me dostigneš praktikovanjem bilo koje druge spiritualne discipline: kao što su rituali, ili obožavanje božanstava koje ti pogoduje. (12.09)

Ako nisi u stanju čak ni da se držiš bilo kakve duhovne discipline, onda reši da svoje dužnosti obavljaš samo zarad Mene. Dostići ćeš savršenstvo obavljajući svoju propisanu dužnost zarad Mene - bez ikakvog sebičnog motiva - baš kao da si instrument da Mi služi i udovolji Mi (12.10)

Ako nisi u stanju da obavljaš svoju dužnost zarad mene, onda se jednostavno predaj Mojoj volji i odreci se svake vezanosti ili strepnje za plodove svog rada - učeći da sve rezultate prihvataš kao Božiju Milost - sa staloženošću.

Karma joga je najbolji način da se započne

Transcendentalno znanje svetih spisa bolje je od pukih rituala; meditacija je bolja od poznavanja spisa; odricanje od sebične vezanosti za plodove rada (karma joga) bolje je od meditacije; ako se odreknete sebičnih motiva, mir dolazi odmah potom. (12.12)

Iz Bhagavad Gite (u prevodu Paramhanse Joganande), Šri Krišna govori Arđuni o vrstama joge.

Bhagavad Gitu (izvrsni prevod na engleski Huana Maskaroa), u prevodu na srpski jezik objavio je nedavno beogradski izdavač Babun. Opširnije o knjizi pogledajte ovde.

 

Brze veze

 

Prevazilaženje negativnih osećanja

Majčinski aspekt

Duša

Ambicija

Sajentologija

Anahata

Don Huan

Arđuna

Muldašev

Snaga

Koncentracija na srce

Guru

Matriks

Šamanizam

Meditacija na cvet

Zlatno doba

Disanje

Životni

Dzog ćen

Pokloni

Nju ejdž

Đainizam

Sadhana

Trauma rođenja

Petar Deunov

Verska tolerancija

Bhagavad Gita

Sensei

Plecko

Liu Đi

duhovnost

Omram Mihail Ajvanov

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.