Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Čovek koji načini grešku a ne ispravi je, čini drugu grešku – Konfučije.

 

Duhovne priče

Napisala / Napisao: Tomazen

Jedan zlatni novčić

 

Jedan zlatni novčić

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Tomazen je rekao: “Sačuvaj za sebe samo jedan zlatni novčić!”.

Zamisli da si na brodu koji je zahvatila oluja, prevrnula ga, i ti si se našao u vodi. Treba da zaplivaš. A u rukama imaš vreću punu zlatnika! Pre nekoliko dana krenuo si na putovanje u obećanu zemlju, sa celokupnom tvojom životnom ušteđevinom, skupljenom u jednu vreću punu zlatnika. To je bilo obećanje novog početka, radosnog života u izobilju koji si oduvek sanjao… Smatraš to svojim najvećim bogatstvom, mukotrpno stečenim, zalogom tvoje budućnosti, i sada, ne pada ti napamet da se od tog blaga odvojiš… Toliko si uložio u to, toliko znoja prolio, toliko vremena potrošio, toliko nade položio u to blago… Celu svoju budućnost... Zapravo, nalaziš se pred izborom: vreća s blagom, ili život! Ako zadržiš vreću sa zlatom, potonućeš zajedno sa njom i izgubićeš i život i blago. Ruke su ti pune, vreća je teška i vuče te sigurno na dno. Tvoja vezanost za blago, za ono, tebi dragoceno, od čega ti se ne odvaja – tvoja je smrtovnica i tvoj grob.

Odbaciš li vreću, gubiš zlato, sve što si stekao u prošlosti, ali ostaje ti život i prilika da stekneš novo blago – u budućnosti. Ali, ti voliš to zlato! Suviše te je koštalo. Ono je rezultat svega što si postigao i stekao do sada. Tu su svi tvoji uspesi i neuspesi, borbe i povlačenja, pobede i porazi - sakupljeni u jednoj vreći… Tako ti je teško da odustaneš od svog najmilijeg poseda – tvoje prošlosti. Poseda koji govori o tvom postignuću, vrednosti, identitetu, nadi u budućnost - u koje si sve uložio! A sada treba svega toga da se odrekneš! To je kao da se odvajaš od celog svog dosadašnjeg života i bukvalno ga bacaš u talase pobesnelog okeana… Ako te savladaju vezanost i pohlepa – potonućeš. Ako si malo mudriji, ako ti je baš toliko stalo do boje, mirisa i ukusa tog zlata, poderaćeš vreću i uzeti samo jedan zlatni novčić! Tako ćeš zadržati i sačuvati ukus i miris uspeha u jednom deliću, u jednom novčiću, istovetnom kao i svi ostali, a sačuvaćeš i život. Samo jedan novčić biće ti dovoljan da odagna tugu i ukus poraza. Biće tu da te seća, da svedoči, kad god poželiš. Živ si, i imaš dokaz u svojim rukama, dragu uspomenu…

A ako si, našavši se pred mučnim izborom, u trenu shvatio šta je tvoje istinsko blago, ispustićeš tu vreću odmah, jer ti ni taj, ni neki drugi dokaz – više nije potreban! Slobodan si, zauvek, od svakog gubitka i dobitka. To je nauk puštanja.

Život čoveka neprekidno stavlja pred takve izbore, pred iskušenja šta odabrati: posed ili život. Oni koji odaberu slobodu, odabrali su život.

“Od pune vreće zlata

samo jedan novčić -
više nego dovoljan!
Sve drugo je teret,
sve drugo je smrt -
odbaci je sad:

trenutak je povoljan!”

 

Brze veze

 

Misija duše

Dijagnostika Karme

Sloboda

Joga sutre

Mentalni svet

Vrste joge

Sokrat

Ajahuaska

Muladhara

In memoriam

Srbija

Zahvalnost

Petar Deunov

Sun Cu

Biocentrizam

Činmoj

Čišćenje organizma

Lajf koučing

Ličnost

Anahata

duhovnost

Šamanizam

Šizoidna struktura

Internet

Kali Juga

Praznina

Omram Mihail Ajvanov

Bramanizam

Meditativna muzika

Belo bratstvo

Apokalipsa

Tao

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.