Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Naš svet je već umoran od mržnje – Mahatma Gandi.

 

Duhovne priče

Napisala / Napisao: Paramahansa Jogananda

Dva slepca traže bogatstvo

 

Dva slepca traže bogatstvo

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Akbar Veliki je bio jedan od najvećih indijskih kraljeva. Zvali su ga "Čuvarem čovečanstva", zbog dobronamernosti njegove vladavine i posvećenog žara sa kojim se trudio da povrati izgubljene delove nekad velikog carstva. Darežljivi kralj je obasipao darovima siromašne pojedince i društvene grupe širom zemlje.

Jednog dana, dok je njegova povorka prolazila  bulevarom, kralj vide dva slepca kako sede kraj puta, moleći za milostinju. Kralj zaustavi kočiju da istraži stvar. Prvi slepac je vikao: "Samo onaj kome kralj daje postaje bogat". Drugi slepac je vikao: "Samo onaj kome Bog daje postaje bogat".

Kad god bi se njegova povorka provezla tim bulevarom, Akbar je slušao te zahteve za bogatstvo, od sebe, i od Boga. Na kraju, kralj, kome je polaskala izjava prvog čoveka da "samo onaj kome kralj daje postaje bogat" naredi da se ispeče velika vekna hleba ispunjena iznutra zlatom. Kralj dade tu veknu prvom slepcu, potpuno ignorišući drugog slepca, koji je verovao da ga jedino Bog može učiniti bogatim.

Nakon što je bio na putovanju u lovu nekoliko nedelja, kralj opet prođe istim bulevarom i dođe do prvog slepca kome je dao veknu. Taj čovek je i dalje vikao: "Samo onaj kome kralj daje postaje bogat". Kralj upita: "Šta si uradio sa veknom koju sam ti dao?" Slepac odgovori: "Vaše kraljevsko visočanstvo, vekna koju si mi dao bila je prevelika i preteška. Plašio sam se da nije dobro ispečena, pa sam je prodao drugom slepcu za deset novčića. Bio sam srećan što sam dobio tih deset novčića".

Drugog slepca više nije bilo na ulici. Pošto se raspitao, Akbar je saznao da je drugi slepac dao veknu svojoj ženi, koja ju je otvorila i našla zlato. Njime je kupila kuću.

Kad je to saznao, kralj, iznutra ponizan, ali spolja gnevan, izgrdi prvog slepca, rekavši mu: "Budalo, dao si moju veknu ispunjenu zlatom svom prijatelju koji se za bogatstvo oslanjao na Boga, a ne na mene. Odsad moraš da promeniš svoju pesmu i da vičeš isto kao i tvoj prijatelj: "Samo onaj kome Bog daje postaje bogat".

Ova priča ima sjajnu pouku. Milioni ljudi danas misle da bogatstvo dolazi od banaka, fabrika, poslova i pomoću lične sposobnosti. Ova velika depresija* je dokazala da je Amerika najnaprednija nacija na svetu koja gladuje. Ako najbogatija zemlja na svetu, bez ikakve nacionalne katastrofe, može da iznenada bude bačena u siromaštvo, to dokazuje da postoje božanski zakoni koji upravljaju našim fizičkim, mentalnim, duhovnim i finansijskim životima.

Svakog dana težite da budete zdravi, bogati, mudri i srećni, ne tako što ćete uzimati zdravlje, bogatstvo i sreću drugih, već tako što ćete analizirati i planirati sve što radite da biste učinili druge boljim i srećnijim dok se i sami trudite da postanete bolji i srećniji. Naučite da uključite sreću i dobrobit drugih u svoju sopstvenu sreću.

Molite se iskreno: "Oče, blagoslovi nas da možemo da Te se uvek sećamo, i da nikad ne zaboravimo da sve stvari teku od Tebe".

* Članak je napisan 1934.

Paramhansa Jogananda
iz knjige: "Kako biti uspešan" koja će se uskoro pojaviti u prevodu na srpski jezik u izdanju izdavačke kuće "Babun".

 

Brze veze

 

Intenziv

Ljubav

Tesla

Neispunjene potrebe

Relaksacija

Ći gung

Svest

Sokrat

Vama marg

letnji solsticij

Strpljenje

Gandalf

Sun Cu

Besmrtnost

Sloboda

Šizoidna struktura

Swadisthana

Majanski kalendar

Direktno iskustvo

Monoteizam

Vezanost

Kali Juga

Prana

Ajvanhov

Neošamanizam

Munenori

Disciplina

Vedanta

Kundalini

Dijagnostika Karme

Budizam

Šah Džahan

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.