Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Karakter je čoveku sudbina – Heraklit.

 

Duhovne priče

Napisala / Napisao: Šri Činmoj

Akbarova tajna poseta Mirabai

 

Akbarova tajna poseta Mirabai

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Iako je mogulski car Akbar bio musliman, neizmerno je voleo indusku duhovnost i kulturu. Na svom dvoru, okupio je razne talentovane i izuzetne ljude, pripadnike različitih religija. Akbar je uvek cenio tuđe dobre osobine. Vremenom je čuo i za Mirabai, veliku posvećenicu Gospoda Krišne. Bađani koje je ona pevala postali su veoma poznati širom Indije. Akbar je odlučio da pođe da je lično vidi.

Isprva se činilo da je nemoguće da car ispuni svoju želju. Mirabai je bila udata za princa Bođa Rađa od Čitora. Ova porodica i mogulski carevi su oduvek bili smrtni neprijatelji! Ako bi Akbar otišao da vidi Mirabai, rizikovao bi svoj život, a samu Mirabai bi doveo u veliku opasnost. Ali, Akbar je bio rešen da pođe. Rekao je: "Neću ići kao car. Ići ću prerušen".

Tako su se on i njegov dvorski muzičar, Tansen, obukli u oker odeću kao lutajući sanjasini. Ovako prerušeni, približili su se hramu u kome je Mirabai služila Gospodu. U hramu, posvećenici su pevali i plesali. U samom središtu je bila Mirabai, koja je krajnje duševno pevala.

Akbar i Tansen su bili duboko dirnuti prelepim glasom Mirabai i njenim duševnim molitvama Bogu. U znak zahvalnosti, Akbar je položio dijamantsku ogrlicu pred stopala Mirabaine male statue Gospoda Krišne. Svi prisutni su bili zapanjeni monahovim gestom. Čim joj je Akbar to dao, on i Tansen su se tiho udaljili.

Za nekoliko dana, saznalo se da je to bio sam car. Mirabain muž je pobesneo i rekao svojoj ženi: "Ti si počinila najgori mogući greh. Ti si hindu princeza, a dozvolila si da ti musliman vidi lice. Ne mogu više da te gledam. Moraš da se baciš u reku i okončaš sebi život!"

Sirota Mirabai! Osećala se tako jadno što su stvari krenule tim tokom. Ona nije bila odgovorna za to što se desilo. I uprkos tome, bila je spremna da pođe do reke i počini samoubistvo. Išla je ka reci, pratili su je neki od njenih sledbenika i posvećenika. Tek što nije ušla u reku, kada se pojavio Gospod Krišna i zgrabio je. Rekao je svojoj najdražoj posvećenici: "Ne, Ja ne želim da se ubiješ. Nisi uradila ništa loše. Molim te, napusti ovo mesto i dođi u Brindaban. Tamo ćeš Me videti".

Tako je Mirabai napustila muža i sa nekolicinom sledbenika otišla u Brindaban.

Šri Činmoj, iz zbirke priča "Mogulski carevi"

 

Brze veze

 

Pokloni

Tantra

Kontrola vremena

Ekonomija

Autogeni trening

Kristali

Srce

Psihoterapija

Bhagavad Gita

Relaksacija

Šaktipat

Majanski kalendar

Snovi

Arđuna

Ljubomora

Mazohistički karakter

Sun Cu

Strpljenje

Borilačke veštine

Upanishade

Avidja

Božanski zakon

Oralni karakter

Intervju

Guru

Ličnost

Muladhara

Mahavira

Sveti Gral

Duhovnost

Meditacija

Krišna

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.