Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Pozivati se na rđava dela drugih, znači prati se blatom – Latinska izreka.

 

Borilačke veštine

20.9.2012.

Napisala / Napisao: Sun Cu

Staze kojima ne treba ići

 

Staze kojima ne treba ići

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

* Postoje staze kojima ne treba ići, vojske koje ne treba napadati, utvrđeni gradovi koje ne treba opsedati, teritorije za koje se ne treba boriti, naređenja vladara koja ne treba slušati.

* Onaj ko računa na pobedu u štabu još pre bitke je onaj na čijoj je strani većina strateških faktora. Onaj ko računa na nesposobnost da nadvlada u štabu pre bitke je onaj na čijoj je strani najmanji broj strategijskih faktora. Onaj sa mnogo strateških faktora pobeđuje, onaj kome u prilog ide malo strateških faktora gubi – da i ne govorimo o onom kome u prilog ne ide nijedan strateški faktor. Kad posmatram stvari na taj način, mogu da vidim ko će da pobedi, a ko da izgubi.

* Prema tome, oni koji nisu potpuno svesni negativnih strana upotrebe oružja, ne mogu biti potpuno svesni ni njenih prednosti.

* Opšte pravilo korišćenja vojske glasi: bolje je ostaviti neku zemlju netaknutu nego je uništiti. Bolje je ostaviti neprijateljsku armiju netaknutu nego je uništiti. Bolje je ostaviti diviziju netaknutu nego je uništiti, bolje je ostaviti bataljon netaknut nego ga uništiti, bolje je sačuvati jedinicu netaknutu nego je uništiti.

* Prema tome, nisu zaista vešti oni koji dobijaju svaku bitku – oni koji učine neprijateljske vojske bespomoćnim bez borbe najbolji su od svih.

*Generali su pomoćnici naroda. Kada je njihova pomoć potpuna, zemlja je snažna. Kada je njihova pomoć nepotpuna, zemlja je slaba.

* Dakle, postoje tri načina na koja civilni vladar može ugroziti vojsku. Kada vladar ne poznaje situaciju i naredi svojoj vojsci da napreduje u trenutku kada to ne bi trebalo ili naredi svojoj vojsci da se povuče kada to ne bi trebalo, to se naziva sputavanjem vojske. Kada se vladar ne razume u vojnu problematiku, ali učestvuje u komandovanju vojskom, vojnici su zbunjeni. Kada vladar nije upućen u ratne operacije ali podjednako učestvuje u komandovanju vojskom, vojnici oklevaju. Kada vojskom zavladaju zbunjenost i oklevanje, nevolja dolazi od neprijatelja. To se naziva oduzimanjem pobede zbog ometanja vojske.

Iz klasične knjige vojne veštine “Umeće ratovanja” velikog kineskog stratega Sun Cua. Opširnije o knjizi pogledajte ovde.

 

Brze veze

 

Oralni karakter

Četvrti put

Neošamanizam

Disciplina

Šizoidni karakter

Motivacija

Kliring

Drvo života

Anđeo čuvar

Kineski misticizam

Magija

Okultizam

Barbara Brenan

Munenori

Prenatalno obrazovanje

Petar Danov

Micugi Saotome

Budućnost sveta

Patanđali

Ličnost

Koncentracija na srce

Mentalni svet

Bogatstvo

Vivekananda

Disanje

Ruke koje leče

Astralni svet

Kontrola vremena

Psihologija

Arđuna

Šamanizam

Lepenski Vir

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.