Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

 

Blog

20.12.2019.

Napisala / Napisao: Katarina Subotić

Staro i novo Sunce

 

Staro i novo Sunce

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Davno, davno, još na samom početku, postojala je samo tama koju je ispunjavao Rod (bog sudbine i porodice u legendama starih Slovena), i jaje u kome je bio Svarog (sin Roda). Kada je jaje napuklo, Svarog se izmigoljio iz ljuske koju je iskoristio za stvaranje. Iz dela ljuske jajeta izraslo je sveto drvo koje je odvojilo nebesa od mora i zemlje. Svarog je iskoristio zlatnu prašinu iz podzemlja, vatru, da stvori svet pun života, kao i Sunce i Mesec. Ostaci ljuske sa donje strane jajeta bili su iskorišćeni za stvaranje ljudi i životinja.

Stari Sloveni, kao i većina drevnih naroda, koji su bili blisko povezani sa ciklusima prirode i promenama godišnjih doba, u svojoj mitologiji takođe imaju predstavnike svetlosti i tame. Jedna sila je stvarala nebeske dimenzije ispunjene bogovima i bićima svetlosti, dok je drugo božanstvo stvaralo podzemlje i demone. Borba između svetlosti i tame ispunjava hiljade stranica debelih i drevnih knjiga starih naroda. Dobro, kažu, uvek na kraju pobeđuje.

No postoji i ta velika, unutrašnja borba, uz sve sumnje, teškoće i prepreke, na putu ka svetlosti. I tama i svetlost prebivaju unutar nas samih, pa samim tim i u ovom svetu.

I tako su stari Sloveni, u mrklom mraku zime i najduže noći 21. decembra ispraćali Hora koji je predstavljao staro sunce. Ono se sve više smanjivalo, da bi  na dan 22. decembra, Černobog (bog podzemlja)  potpuno porazio Hora koji umire. I kada pomislimo da je sve gotovo, da nema više svetlosti i nade, ipak…. novo Sunce, Hor, se ponovo radja 23. decembra! Samo se sada zove Koleda! Uh, sve je dobro što se dobro svrši:).

Čitajući o starim Slovenima, čije je legende teško pronaći jer su se samo usmeno prenosile, primetih da oni, kao i većina starih naroda, kroz svoje priče opisuju beskonačne cikluse borbe dualnosti u nama samima. Nije lako pustiti stvari i ljude iz svog života. Nije lako preživeti smrt ega i nekog našeg uverenja. Nije lako gledati nadu koja se gasi i umire. Ali isto tako nije lako čekati rađanje nove nade.

Nije lako sedeti u tami i tišini. Još je teže biti prisutan samo sa nepoznatim koje ponekad izgleda kao jedina permanentna stvar koja nas okružuje. Negovati plamičak života u sebi, koji ponekad ne zna, ne ume, ne želi ili neće…I ostati uz taj život, zahteva puno strpljenja, saosećanja i ljubavi prema sebi.  Nije lako biti ljudsko biće, sa svim tim silama tame, zavisti, bola, ljubavi, svetlosti i radosti unutar nas koje traže balans, pre nego li eliminaciju jednog od strane drugog.

Zato ove godine, pored Solsticija i svih praznika koje slavite, želim da vam čestitam na vašem životu i svakoj borbi koju ste prošli. Čestitam na ljudskosti - na hrabrom nošenju bola, sumnji i  žudnji svoje duše koje se još uvek nisu ostvarile. Čestitam na transformaciji svesnosti i svakoj “maloj smrti” i gubitku koju ste do sada preživeli. Čestitam i na svakoj radosti koju ste stvorili u svom zivotu, i na svoj ljubavi i saosećanju koje u svojoj duši nosite.

Da bismo odali dužno poštovanje svom dobrom biću,  predlažem jednu malu meditaciju za kraj ovog ciklusa i početak novog.

Na tihom mestu u prirodi, ako uslovi dozvoljavaju, postavi slike predaka, sliku božanskog sa kojim se osećaš povezano, u svojoj tradiciji i kamen, list, ili bilo šta iz prirode što ti privlači pažnju. Ponesi papir i olovku. Nakon nekoliko dubokih udisaja i izdisaja, kada postaneš svesna svog disanja, kad se um utiša, postavi sebi sledeća pitanja:

• Šta sam ostvario/la ove godine?
• Koji su bili moji izazovi i šta sam iz njih naučio/la?
• Šta treba pustiti da izumre u ovom trenutku (seti se da bez malih smrti nema ni novih početaka)?
• Koje snove želim da kultiviram u 2020?
• Šta moja duša želi da stvori u ovom trenutku u  životu?

Na jednom papiru napiši sve što želiš da pustiš iz svog života i predaj ga elementu vatre. Sve što  duša još uvek nije stigla da stvori, napiši u dva primerka. Jedan od njih postavi na svoj oltar, ili neko drugo mesto gde će te podsećati na tvoju životnu svrhu, a drugi primerak zakopaj u zemlju, kao seme. Nek sile prirode, materijalni elementi, kretanje Sunca, Meseca  i drugih planeta budu vetar u leđa tvojoj duši u ostvarenju njenih snova.

Srećan Solsticij! Srećni praznici!

Sa ljubavlju, Katarina

www.infinitesouljourney.com

 

Brze veze

 

Patanđali

Osećanja

2012.

Novo Doba

Nevezanost

Sadhguru

Guru

Bardovi

Mogulska dinastija

Pranajama

Kabala

Mačevanje

Samopotvrđivanje

Zakon karme

Autogeni trening

Problemi

Indija

Vezanost

Emocije

Oralni karakter

Komunikacija

Karma

Kamen Mudrosti

Samoprevazilaženje

Srbija

Brenan

Taoizam

Ajna čakra

Petar Deunov

Društvene mreže

Omram Mihail Ajvanov

Muladhara

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.