Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Čovek koji načini grešku a ne ispravi je, čini drugu grešku – Konfučije.

 

Blog

15.1.2013.

Napisala / Napisao: Alen Santrač

Oči u oči sa amazonskim šamanima

 

Oči u oči sa amazonskim šamanima

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Prolazeći putem obraslim gustim prašumskim rastinjem, u noći, gde se jedva čuje poneki  zvuk, samo šumovi lišća drveća, cvrčak i sova, naša mala grupica od sedam ljudi korača pored reke, gde primećujemo kako svetle oči lenjih kajmana, zaobilazeći blatnjavi teren, hodajući po ne tako utrtom putu, a šuštanje lišća pod nogama nam nagoveštava da je prašuma i noću živa, konačno stižemo do kućice od drveta podignute nekih tri metra u visinu sa šiljatim vrhom u formi okrenutog slova "V". Bilo je oko devet uveče, a pošto se u amazonskoj oblasti već od pola sedam spusta mrak, jedino bater-lampom smo mogli da osvetlimo blatnjav put isprečen visokim rastinjem, koje je morao naš vodič mačetom da iseče da bi mogli bezbedno da se probijamo. Ušli smo u prostoriju, koja je namenjena samo za ceremoniju ajahuaske, da bi zatim postavili svako svoju prostirku. U okruženju kuće, put je bio jedva prohodan, bez naseljenosti na široko u krug tog mesta, i uz potpunu tišinu, počeli smo da se opuštamo od jednosatnog puta, fizički i mentalno, da bismo se pripremili za lekoviti napitak, kako ga zovu šamani amazona i lokalni stanovnici. Šaman, koji je stajao ispred nas, osmatrao nas je sve i pripremao se za početak ceremonije. Šaman uzima u ruke plastičnu litarsku bocu sa žuto-braon tečnošću u njoj, koja liči više na sirup ili med, a u kojoj je u stvari napitak, za koga kažu da je “majka ajahuaska“, koja leči sve bolesti i daje vizije.

Vizije za isceljenje

Posle nekoliko minuta tišine, konačno uzima u ruke malu čašicu i svako od nas pojedinačno mu prilazi i dobija jednu malu količinu veličine pola čašice tečnosti i ispija u momentu. I ja sam došao na red, i pri prvom gutljaju osećao jedan vrlo bljutav ukus, a posle toga seo na svoju prostirku, kao i svi u grupi, a na kraju je i sam šaman popio jednu malu količinu napitka.

Posle nekih pola sata do četrdeset minuta počeli su da se javljaju prvi efekti. Vrućina u telu i osećanje blage vrtoglavice uz osećaj ubrzavanja kretanja neurona u mozgu, da bih odmah posle toga počeo da viđam razne žive boje kao u mozaiku koje se pomeraju i stvaraju različite forme, više su to bili krugovi, trake i pravougaonici u raznim bojama koji su menjali oblike, ličili na ornamente. Zanimljivo je da postoje različiti crteži inspirisani ajahuaskom u vrlo živopisnim bojama, koje su crtali slikari i umetnici. Posle mene i drugima je krenuo prvi talas „vrtoglavice“.  Šaman je sa svog mesta u tišini i ugašenim svetlima, tek uz jedva osvetljenu prostoriju svećama, pažljivo posmatrao sve nas i počeo da zviždi a potom i pevuši poluglasno jednu ritmičnu melodiju, koja je delovala veoma smirujuće. To su tzv. ikarosi, ili ritmične pesme, koje, kažu omogućavaju da se vratimo u momenat, u ovde i sada, i da stvorimo harmoniju u prostoru, zaštitno polje, pozitivnu energiju i vođstvo šamana kroz ceremoniju ajahuaske.

U tom trenutku osetio sam kao da mi jedna četa mrava hoda po telu i kao da se ajahuaska, tj. tečnost koju sam ispio, pokreće i vijuga do svih delova tela, do prstiju na ruci i nozi, prožimajući sve kompletno, i u istom momentu sam bio svestan dešavanja oko sebe. Šamani kažu: kada te uhvati „opijenost“ (mareo), tada si otvoren, prijemčiv i ajahuaska ti priča i leči te od svih psihosomatskih bolesti koje imaš. Šaman je često uzvikivao u melodičnom ritmu: „sve što je loše i bolesno izlazi iz tela, medicina leči, a ajahuaska je medicina, ayahuaska je lek“. I moje telo je na to reagovalo i osećao sam da se telo hoće da se očisti od toksina, loših energija i blokada.

Pročišćenje ide prvo

Telo je tražilo da organizam bude čist, pa, kao što šamani kažu da je normalno, i ja sam počeo da povraćam, a onda i svi koji su se nalazili pored mene, redom. Posle te faze čišćenja, organizam je postao prazan i prijemčiv i počeli su da dolaze uvidi i vizije. Ajahuaska, koja je u stvari jedna vrsta lijane, tj. kore od te lijane, pomeša se sa jednom drugom biljkom, koja se zove čakruna, koja takođe raste samo u amazonskim predelima, i tako se dobija kompletni lekoviti napitak. Ajahuaska je namenjena da leči, a čakruna da daje vizije. Svako je imao određene vizije bitne za njega samog, pa tako sam i ja imao određene uvide, dok mi je percepcija za unutrašnja i spoljašnja dešavanja bila izoštrena i uvećana.

Sve je u tebi

U tom momentu u meni je stvoren ritam koji je pratio šamanovu melodiju, čije su reči bile na španskom, i blago i tiho pevušeći „Todo esta en ti“ (“sve je u tebi”), osećao sam te reči kao jednu pouku ili odgovor na barem hiljadu pitanja koja su dolazila u um. Zatim mi je rečeno da uvek kada budem hteo da nesto saznam i dobijem odgovor na neko pitanje, moram da se duboko koncentrišem nekoliko trenutaka, i da ću uvek imati odgovor, kao i to da je sve u meni, i da su i Učitelji, ili oni koji imaju znanje, uvek u meni. U stvari, dobio sam uvid da je čitavo čovečanstvo  povezano nitima nevidljive mreže koju mi sami tkamo unutar nas i da tako evoluiramo i napredujemo u skladu sa našim mogućnostima i sinhronizujemo se sa drugim bićima koje uvek susrećemo u životu, a da je sve spoljašnje samo jedna projekcija onoga što je u nama, i da se ništa i nikada ne dešava nešto slučajno...

Univerzum te štiti

Pojavili su se tigrići kao zaštitnici; jer glave tigrića izlazile su iz moje glave i ustremile su se na spoljašnje uticaje, na opasnost spolja i zvukove koji su se prolamali u noći, na iznenadno šuštanje listova drveća, i to je bila zaštita koju sam osetio u tom trenutku, i rečeno mi je da se ne brinem, da je tu uvek zaštita, a zatim mi se nametnulo jedno saznanje, jedan jasan uvid. Kada neka želja izađe iz srca, sledi je, bez obzira da li je logična ili ne i uvek ćeš imati podršku, govorila mi je ajahuaska, i tvoj uspeh uvek će biti zagarantovan u potpunosti; a uvek kada ti želja dođe iz uma, nećeš imati kompletan uspeh; zato se koncentriši i pusti da čuješ ono što će izaći iz srca kao želja ili ideja, koja se stvara ili se već stvorila, prepoznaj je i sledi je, i to je ono što treba da radiš u životu i tako ćeš uvek uspeti, jer imaš podršku čitavog univerzuma. Ajahuaska, kao ženski oblik božanstva, koji voli, štiti, brine se i vodi, u tesnoj je povezanosti sa zemljom kao bićem i uvek je uz tebe. Tu sam osetio da za svakoga važi taj isti princip, taj isti uvid, koji sam i ja dobio...

 

Brze veze

 

Transpersonalna psihologija

Mentalni svet

Barbara Brenan

Molitva

Šizoidni karakter

Vezanost

Mesečev čvor

Strategije

Kontrola vremena

Neispunjene potrebe

Mazohistički karakter

duhovnost

Swadisthana

Či gong

Disciplina

Četvrti put

Samospoznaja

Društvene mreže

Biocentrizam

Akbar

Lemurija

Astrologija

Misli

Indijska religija

Tao

Nadbiskup Dezmond Tutu

Patanđali

Dragan Paripović

Slavinski

Kosmički Zakon

Iluzija

Šatkarme

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.