Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Ko ne misli o dobru, taj misli o zlu – Srpska poslovica.

 

Blog

Napisala / Napisao: Dragana Deh

Neptunijanska ljubav

 

Neptunijanska ljubav

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Neptun je jači od stotinu Venera, kada se o ljubavi radi. Snaga njegovih ideala, moć čarolije, senzibilitet impresija, sasvim je neuporediv. Baš tako je i svaka ljubav po sebi neuporediva, koliko god mi mislili da sve ljubavi liče. Svaka je priča za sebe, posebna, bila kratka ili duga, topla ili strasna, intenzivna ili nežna.

Iako, van emocionalnog konteksta, Neptunu se na nivou dinamike pridodaje prefiks hipo i, veoma često se povezuje sa dubokim, negativnim emotivnim stanjima, kao što su tuga, depresija, potreba za psihoaktivnim supstancama. A na nivou ljubavi, on donosi hipersenzibilitet. Osobe u čijim horoskopima Neptun dominira poljem ljubavi, partnerstva ili je u aspektu sa Venerom, Marsom ili vladaocem horoskopa, sentimente doživljavaju na sasvim poseban način, veoma često drugima neprepoznatljiv i nespoznatljiv. Sada ne treba da pomislimo da su neptunijanske impresije rezervisane samo za određene ljude, jer Neptun postoji u horoskopima svih nas i, kada to okolnosti, odnosno tranziti omoguće, izroni iz svojih dubina i donese nam intenzitet doživljaja o kakvom ni slutili nismo da postoji.

Slikarstvo, kao jedan nivo Neptunove „zadužbine“, nadilazi sva književna stvaralaštva, sve romantične pesnike, sve osvedočene iluzije. Kada pomislimo da Neptun sublimira baš sve umetničke talente, a znamo da umetnost budi sva čula, razumećemo bolje kolika je njegova snaga na nivou emocija.

I muzika je Neptunovo delo. Svi žičani instrumenti pokreću se pod uticajem Neptuna. Svi se s lakoćom možemo setiti kakve impresije izaziva zvuk violine, budeći istovremeno sentimente, a često i osećaj romantike. Isto tako znamo da jednom doživljen čudesan osećaj ne mora da se ponovi dugo, a možda i nikada više. Slušajući muziku, koju smo možda čuli već stotinu puta, najednom ćemo zastati i uploviti u prostranstvo neobjašnjivih sentimenata u kojima čula preuzimaju svu kontrolu. Racio gubi validnost, logika se povlači kao vojska pred mnogo moćnijim protivnikom, stavovi i uverenja se preobličavaju u nešto, nama i drugima do „juče“ neprihvatljivo, možda čak i neprimereno. Čak se i naša fizička snaga često urušava pod naletom talasa senzibilnosti i uspevamo da je angažujemo samo kada je stavimo u službu emocija. Taj čas obeležen je dejstvom Neptuna. Neosetno se Neptun uzdiže na pozornicu našeg života, naše svakodnevnice, lebdeći nad svim prioritetima i oduzimajući značaj svemu što je do tada bilo aktuelno. Svemu osim osećanjima.

Da li je potrebno da ponovimo da je Neptun prirodni promisor Devici, da mu je polje razuma, čini se, nepotrebno, da su njemu vera i čulnost sasvim dovoljni. Pa i svima nama, onda kada Neptun preplavi svest i racio. To naravno ne znači da misao gubi svaki smisao, naprotiv. Misao je, tokom Neptunovih dejstava pozvana da se menja, transformiše, bori sa sobom, prerasta iz racionalnog u iracionalno. Negde između sna i jave, u realnosti i istovremeno izvan nje, događa se život i ljubav sama, u vreme kada naš kosmogram otvori luku za Neptunov upliv. U naša srca usidriće se tada sila moćnija od svih i voditi nas nepoznatim putem dok je i delić nas spreman da joj – veruje. Boriti se ne možemo, baš kao što su i sve ljubavne bitke unapred izgubljene. Ljubav borbu ne priznaje. Možemo samo da volimo i da verujemo.

Neptun je „zaslužan“ za svima znane „leptiriće u stomaku“, za svaki dodir, pogled, za svaku suzu. Neptun je zaslužan i za sva iskušenja koja nam život donosi, a reklo bi se da su najučestalija upravo ljubavna iskušenja i da je teško pronaći osobu koja ima sposobnost odolevanja. U večnoj, iskonskoj potrazi za pravom ljubavi, oslanjajući se na izreku da će „iskušenje leći na zvono, a prilika će možda samo jednom zakucati na vrata“, neprestano istražujemo nepoznato, trudeći se da prepoznamo u neznanom liku ljubav svog života, da osetimo miris koji će nas probuditi, oživeti. Poput parfema koji smo nekada zavoleli, obilazićemo „izloge“ napregnutih čula, čak i kada znamo da taj miris postoji još samo u našem sećanju. Ili samo u snovima. Tražićemo ljubav već doživljenu ili tek naslućenu.

Držeći svoj trozubac, bog mora ili bog emocija, Neptun, motri ispred svog sazvežđa u koje su se stopila osećanja celog Zodijaka. Početni dualizam sazvežđa Riba (simbolički predstavljen kroz dve ribe, okrenute suprotnim pravcima), fokusira se kroz simbol trozupca, u času u kom se Neptunova moć usmerava ka svom odredištu. Potreba za savršenstvom, za idealom, glad za nedostižnim, najizrazitije je prikazana kroz ljubavno lutanje. Neptun donosi greh dok traži i blagosilja kad ideal pronađe. Večnost je iluzija, jer taj ciklus će se ponavljati onoliko puta, koliko nam natalne pozicije dozvoljavaju i predikcije omogućavaju. Tada ne smemo zaboraviti, iako smo u naletu snažnog afekta skloni da sudimo, da „svaki svetac ima prošlost i svaki grešnik ima budućnost“.

Umanjenog ili snažnog intenziteta, poput bure, posezaće Neptun za Venerom, i još više – za Marsom. Jer, ako Neptun predstavlja stotinu Venera, snaga emocija kojom, uzrokovan aspektima (bilo dobrim, bilo lošim) poziva Marsa, može doneti emocije bez presedana.

Egzaltacija Venere je u Ribama, dok Neptun egzaltira u prirodnom petom polju - ljubavi znaka Vage. Kakav je to čudan ili čudesan sporazum napravljen između Venere, Urana i Neptuna, nije nikad lako dokučiti, iako je jasno da savez postoji? I kako da razumemo Neptunovu egzaltaciju u Vodoliji, kada se o sentimentima radi? Da li je istina da ljubavi nije potreban razum, a da je istovremeno svest blagosilja?! Da li je tačno da prakticizam i realnost u ljubavi gube značaj, a ljudskost i humanost je dobijaju? Koja su nam „oružja“ na raspolaganju? Kako će svest da dopusti prepuštanje i da zanegira borbu? Hiljade pitanja ostaju bez odgovora, jer odgovor nudi jedino iskustvo, jedno ili sto, neponovljivo i neprimenljivo za buduća vremena.

Sve su pozornice stvorene za ljubav. I sve su tajne stvorene u ime ljubavi. Ali, ne zaboravimo, Neptun je u padu u jatu Lava, pa i ljubav i vera, kao da žele da ostanu svima dostupni, a ipak tajni. Ponekad se čini da sva znanja koja smo stekli, samo ljubavi služe. Motiv, cilj, angažovanje svih raspoloživih sredstava, sve što čini dostupni resurs na ma koji način, posledica je ljubavne žudnje, čežnje, strasti...

A Venera i/ili Mars, pozvani aspektom od Neptuna, gube svaki protivargument. Dobri aspekti će nužno doneti idealizaciju, a samim tim i razočaranje; dok će loši aspekti uneti dramu u lični život, u zajednicu i sveukupne emocionalne odnose ili sve odnose bazirane na principu poverenja. Uz to važno je locirati u kom su znaku i polju Neptun, Mars, odnosno Venera natalno postavljeni, kao i poziciju koja je aktuelna za čas predikcije (kroz direkcije, solarni horoskop ili tranzit). Jedno je sigurno – ravnodušni ne možemo ostati...

 

Brze veze

 

Ahimsa

Samorazvoj

Či gong

Guru

Čakre

Barbara

Vede

Tadž Mahal

Sajentologija

Manipura

Prosvetljenje

Akbar

Mirabai Krišna

Astral

Regresoterapija

Prva čakra

Karma

Duhovni život

Kirtan

Kosmički Zakon

Božanski zakon

Tao te đing

Šamanizam

Indijska religija

Liu Đi

Tolerancija

Praznina

Kineski misticizam

Prana

Novo Doba

Vedanta

Petar Danov

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.