Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

 

Blog

30.5.2013.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Menja se, ne menja se…

 

Menja se, ne menja se…

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Gotovo sa nevericom pročitah u dnevnim novinama vest kako je novi papa, Franja, „uzburkao osećanja mnogih vernika, ali i ateista, izjavom da će svi pronaći iskupljenje kroz Hrista, uključujući i ateiste”. Vest kaže kako je papa ispričao da je jedan vernik pitao sveštenika da li će Hristovim stradanjem biti iskupljeni čak i gresi ateista. - Čak i oni, svi. Svi mi imamo dužnost da činimo dobro. Samo činite dobro i pronaći ćemo zajedničku tačku - odgovorio je papa, kako navodi Vatikanski radio. I još, na kraju svog govora, Papa je dodao da su “Isusovi učenici bili pomalo netolerantni zbog ideje da samo oni poseduju istinu, ubeđeni da oni koji istine nemaju, ne mogu dobra činiti”… Da budem iskren, nisam verovao da ću čuti ovako nešto od nekog hrišćanskog visokog sveštenika, a ponajmanje od samog pape.

Mnogo sam se obradovao što eto, konačno, sviće svetlost mudrosti u srcima i glavama sledbenika jedne od najvećih religija, koji su, nažalost, u nekom trenutku u prošlosti, na svoju ruku i po svom ćefu, stvorili sopstvenu filozofiju da su jedini u pravu, a da svi drugi greše. Učinilo mi se da ovo što je izjavio novi papa pokazuje da se nešto u svetu suštinski, iz korena menja. Učinilo mi se da se oseća sveži povetarac nove duhovnosti, pomirljive, tolerantne i saosećajne, koja neće insistirati na razlikama, već na sličnostima i koja neće podsticati ljude da se bore jedni protiv drugih samo zato što jednog te istog Boga zovu različitim imenima…
A obaška mi je drago što je papa rekao da i ateisti mogu biti spaseni. Mada ja lično verujem u Boga, moram da budem iskren i da kažem da sam upoznao ateiste koji mi izgledaju mnogo duhovniji od nekih takozvanih vernika. Ateisti koji čine dobro, sigurno veruju u dobro, a oni koji veruju u dobro, veruju i u Boga – jer je on Izvor svega dobrog.

I taman sam hteo da ovom blogu dam naslov “Nešto se menja…” kad…

Nije prošlo ni deset dana, a u novinama se pojavila vest “Ateisti će se ipak pržiti u paklu”. Vatikan je ispravio sopstvenog poglavara! Po pisanju medija, portparol Vatikana naglasio je sledeće:

“U izjavi u kojoj se sugeriše da je papina primedba pogrešno shvaćena, portparol Vatikana naglašava da crkva veruje da sve spasenje dolazi od Hrista, koji je glava, preko crkve, koja je njegovo telo, što znači da oni koji odbijaju da uđu u crkvu, ili da ostanu u njoj “ne mogu biti spaseni”. Portparol Vatikana je takođe razjasnio i da doktrina Katoličke crkve smatra da spasenje nije dostupno pripadnicima drugih veroispovesti i drugih hrišćanskih crkava, mada ljudi koji nikada nisu došli u dodir sa hrišćanstvom ipak imaju izvesnu šansu. “Katolici ne prihvataju stav verskog relativizma, koji smatra da su sve religije iste i podjednako opravdane”, izjavio je portparol Vatikana.

Onda sam pomislio da promenim naslov bloga u “Ništa se ne menja”…
Pa sam odustao. Jer, rekao bih da se stvari ipak menjaju, mada sporo, postepeno i uz velike otpore. Da se baš ništa ne menja, papa nikad ne bi ni izjavio ovako nešto.

I evo, da ne dužimo, rekao bih samo još sledeće. Ja potpuno iskreno verujem da je Hrist bio sin Božiji, Božiji izaslanik, Avatar, Učitelj najvišeg ranga. A isto toliko verujem da su Učitelji najvišeg ranga i Božiji izaslanici bili i Krišna i Buda, i drugi veliki Učitelji čovečanstva. Ne vidim u tome ništa čudno. Mnogo bi mi čudnije bilo da je beskonačno samilosni Bog tokom stotina hiljada, možda i miliona godina postojanja ljudskog roda, za sve bezbrojne rođene i nerođene generacije, poslao samo jednog jedinog izaslanika.

 

Brze veze

 

Sufi priče

Bogatstvo

Šizoidni karakter

Joga

istorija

Potraga za istinom

Erikson

Muladhara

Regresoterapija

Intervju

Ruke koje leče

Anđeli čuvari

Barbara

Nevezanost

Sensei

Lemurija

Zdravlje

Roditeljstvo

Tibetanski budizam

Đainizam

Ekonomija

Dvadeset Prvi Vek

Oralni karakter

Guru

Molitva

Lucidno sanjanje

Snovi

Ambicija

Manipura

Muldašev

Relaksacija

Duhovno obrazovanje

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.