Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Neki tragaoci će učiniti sve za svoje Samoostvarenje, osim da rade za njega – Šri Činmoj.

 

Blog

30.5.2013.

Napisala / Napisao: Vyavasaya

Menja se, ne menja se…

 

Menja se, ne menja se…

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Gotovo sa nevericom pročitah u dnevnim novinama vest kako je novi papa, Franja, „uzburkao osećanja mnogih vernika, ali i ateista, izjavom da će svi pronaći iskupljenje kroz Hrista, uključujući i ateiste”. Vest kaže kako je papa ispričao da je jedan vernik pitao sveštenika da li će Hristovim stradanjem biti iskupljeni čak i gresi ateista. - Čak i oni, svi. Svi mi imamo dužnost da činimo dobro. Samo činite dobro i pronaći ćemo zajedničku tačku - odgovorio je papa, kako navodi Vatikanski radio. I još, na kraju svog govora, Papa je dodao da su “Isusovi učenici bili pomalo netolerantni zbog ideje da samo oni poseduju istinu, ubeđeni da oni koji istine nemaju, ne mogu dobra činiti”… Da budem iskren, nisam verovao da ću čuti ovako nešto od nekog hrišćanskog visokog sveštenika, a ponajmanje od samog pape.

Mnogo sam se obradovao što eto, konačno, sviće svetlost mudrosti u srcima i glavama sledbenika jedne od najvećih religija, koji su, nažalost, u nekom trenutku u prošlosti, na svoju ruku i po svom ćefu, stvorili sopstvenu filozofiju da su jedini u pravu, a da svi drugi greše. Učinilo mi se da ovo što je izjavio novi papa pokazuje da se nešto u svetu suštinski, iz korena menja. Učinilo mi se da se oseća sveži povetarac nove duhovnosti, pomirljive, tolerantne i saosećajne, koja neće insistirati na razlikama, već na sličnostima i koja neće podsticati ljude da se bore jedni protiv drugih samo zato što jednog te istog Boga zovu različitim imenima…
A obaška mi je drago što je papa rekao da i ateisti mogu biti spaseni. Mada ja lično verujem u Boga, moram da budem iskren i da kažem da sam upoznao ateiste koji mi izgledaju mnogo duhovniji od nekih takozvanih vernika. Ateisti koji čine dobro, sigurno veruju u dobro, a oni koji veruju u dobro, veruju i u Boga – jer je on Izvor svega dobrog.

I taman sam hteo da ovom blogu dam naslov “Nešto se menja…” kad…

Nije prošlo ni deset dana, a u novinama se pojavila vest “Ateisti će se ipak pržiti u paklu”. Vatikan je ispravio sopstvenog poglavara! Po pisanju medija, portparol Vatikana naglasio je sledeće:

“U izjavi u kojoj se sugeriše da je papina primedba pogrešno shvaćena, portparol Vatikana naglašava da crkva veruje da sve spasenje dolazi od Hrista, koji je glava, preko crkve, koja je njegovo telo, što znači da oni koji odbijaju da uđu u crkvu, ili da ostanu u njoj “ne mogu biti spaseni”. Portparol Vatikana je takođe razjasnio i da doktrina Katoličke crkve smatra da spasenje nije dostupno pripadnicima drugih veroispovesti i drugih hrišćanskih crkava, mada ljudi koji nikada nisu došli u dodir sa hrišćanstvom ipak imaju izvesnu šansu. “Katolici ne prihvataju stav verskog relativizma, koji smatra da su sve religije iste i podjednako opravdane”, izjavio je portparol Vatikana.

Onda sam pomislio da promenim naslov bloga u “Ništa se ne menja”…
Pa sam odustao. Jer, rekao bih da se stvari ipak menjaju, mada sporo, postepeno i uz velike otpore. Da se baš ništa ne menja, papa nikad ne bi ni izjavio ovako nešto.

I evo, da ne dužimo, rekao bih samo još sledeće. Ja potpuno iskreno verujem da je Hrist bio sin Božiji, Božiji izaslanik, Avatar, Učitelj najvišeg ranga. A isto toliko verujem da su Učitelji najvišeg ranga i Božiji izaslanici bili i Krišna i Buda, i drugi veliki Učitelji čovečanstva. Ne vidim u tome ništa čudno. Mnogo bi mi čudnije bilo da je beskonačno samilosni Bog tokom stotina hiljada, možda i miliona godina postojanja ljudskog roda, za sve bezbrojne rođene i nerođene generacije, poslao samo jednog jedinog izaslanika.

 

Brze veze

 

Tesla

Psihologija

Borilačke veštine

Anđeli

Šamanizam

Magija

Bramanizam

Samorazvoj

Kraj vremena

Taoizam

Ahimsa

Svetske zavere

Čakre

Micugi Saotome

Šaktipat

Belo bratstvo

Prva čakra

Internet

Swadisthana

Tibetanski budizam

Okultizam

Duhovnost

Apokalipsa

Ajvanhov

Indijska religija

Isceljenje

Aikido

Kontrola vremena

Atlantida

Zahvalnost

Patanđali

Trauma rođenja

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.