Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Karakter je čoveku sudbina – Heraklit.

 

Blog

7.10.2013.

Napisala / Napisao: Paramahansa Jogananda

Ljubi Gospoda Boga svojega

 

Ljubi Gospoda Boga svojega

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjega svojega kao samoga sebe.“ Ove dve zapovesti sumiraju čitavu svrhu religije. Ako iskreno voliš Boga, činićeš samo ono što je bazirano na istini. Tvoja ljubav ti neće dozvoliti da grešiš. Unesi svetlost i tame će nestati kao da je nikada nije ni bilo. Unesi ljubav prema Bogu i tama neznanja će odleteti. Nauka joge objašnjava istinu iza prve zapovesti i daje određene naučne tehnike koje omogućavaju predaniku da dostigne sjedinjenje koje je potrebno kako bi se Bog potpuno voleo. Iza svakog dela ove zapovesti stoji duboka metafizička istina:

Ljubi Gospoda... svijem srcem svojijem“: Bog je taj koji ti je dao sposobnost da voliš svoju porodicu i prijatelje. Zašto ne bi koristio tu snagu da voliš i Njega onoliko koliko voliš svoje najmilije? Trebalo bi da možeš da kažeš: „Gospode, volim Te kao što otac voli dete, kao što ljubavnik voli voljenu, kao što prijatelj voli prijatelja, kao što gospodar voli slugu. Volim te snagom svih ljudskih ljubavi, jer Ti si moj Otac, moja Majka, moj Prijatelj, moj Gospodar, moj Voljeni.“ Kad istinski budeš voleo Boga svim svojim srcem, osećaćeš tu ljubav prema njemu noć i dan.

Kada sam odlazio od kuće da tražim Boga, u sebi sam bio rastrzan zbog osećanja vernosti. Moj otac je učinio sve za mene, i čitava porodica je plakala zbog mog odlaska; ali ljubav prema Bogu je bila jača, i bio sam u stanju da prebrodim sva ograničenja porodične ljubavi.

Mnogi ljudi kažu „Volim te“ jedan dan i odbacuju vas drugi. To nije ljubav. Oni čije je srce ispunjeno ljubavlju prema Bogu ne mogu voljno nikoga povrediti. Kada volite Bog bezrezervno, On vam ispuni srce Svojom bezuslovnom ljubavlju prema svima. Tu ljubav nijedan ljudski jezik ne može opisati.

„... i svom dušom svojom“: Ne možete ispuniti ovaj deo zapovesti dok ne spoznate svoju dušu. Svake noći vi je upoznajete podsvesno, jer u dubokom snu vi ste samo svesni da postojite; nemate svest  o tome da li ste muškarac ili žena. Vi ste duša. Možete svesno znati da ste duša – svoja prava priroda – kroz meditaciju. A kada spoznate da ste duša otkrićete Božije prisustvo u sebi. Odraz meseca ne može se videti na nemirnoj površini  jezera, ali kada se voda umiri, savršeni odraz meseca se pojavljuje. Isto tako je sa umom: kada je smiren, jasno vidite mesečevo lice svoje duše. Sve duše su odraz Boga. Kada tehnikom meditacije povučemo nemirne misli sa jezera uma, možemo videti dušu, savršeni odraz Duha, i spoznati da su duša i Bog Jedno.

„... i svoj snagom svojom“: Ovaj aspekt zapovesti je veoma naučan. On znači povlačenje sve svoje snage – sve energije i svesti – ka njenom izvoru, tj. Bogu. Joga podučava kako kontrolisati svoju životnu energiju i transformisati je da od telesne svesti postane Božanska svest.

„... i svom misli svojom“: Kada se moliš Bogu, tvoja pažnja i koncentracija trebalo bi da bude potpuno usmerena na Njega. Ne bi trebalo da razmišljaš o nedeljnom ručku ili poslu ili o brigama ili željama. Gospod poznaje vaše misli. Krišna je rekao: „Kad god prevrtljivi i nemirni um odluta – iz kojeg god razloga – neka se jogi povuče od tih smetnji i neka se vrati kontroli svojeg Sopstva.“ Kada se molim Bogu, moj um je prikovan za Njega. Ako razvijete taj smireni intenzitet koncentracije videćete da će doći vreme kada ma šta radili, dani i noći prolaze a da je vaš um bio zaokupljen Bogom.

„... i bližnjeg svojega kao samoga sebe“: Običan čovek nije u stanju da voli druge na ovaj način. Sebično usmeren u svesti o „Ja, moje, meni“, on još uvek nije otkrio sveprisutnog Boga koji počiva u njemu i u svim drugim bićima. Za mene ne postoji razlika između jedne osobe i druge; ja ih sve vidim kao duše-odraze jednog Boga. Ne mogu da mislim o nekome kao o strancu, jer znam da smo svi deo Jednog Duha. Kada iskusite pravo značenje religije, koja je spoznati Boga, shvatićete da je On vaše Sopstvo, i da On postoji jednako i potpuno u svim bićima. Onda ćete biti u stanju da sve volite kao i Sebe.

 

Brze veze

 

letnji solsticij

Uspenski

Jogananda

Spiritualne tehnologije

Atlantida

Četvrti put

Duhovno obrazovanje

Šah Džahan

Kraj vremena

Vezanost

Či gong

Bog

Trauma rođenja

Tranziti

Tadž Mahal

Kundalini

Zen

Astralni svet

Ljubomora

Misija duše

Mladhara

Motivacija

Guru

Psihoterapija

Astrologija

Vama marg

Taoizam

Isceljenje

Kristijan Rozenkrojc

Anahata

Omram Mihail Ajvanov

Krišna

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.