Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Naš svet je već umoran od mržnje – Mahatma Gandi.

 

Blog

22.11.2012.

Napisala / Napisao: Paramahansa Jogananda

Koliko slobodne volje imamo

 

Koliko slobodne volje imamo

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Iako je čovek sačinjem prema liku Božijem, nekako ima mnogo drugih stranih tela koje treba da duhovnom alhemijom transformiše pre nego što dobije pravo da se približi Bogu. Naše tendencije su ta strana tela. To je ono što nas stavlja u određeno okruženje ili situacije. Da ne postoje ove tendencije, ne bi postojao razlog zašto svaka osoba privlači drugačije okolnosti. Zapravo, putem neumoljivog zakona, naše tendencije su te koje u najvećoj meri privlače ljude koji nas okružuju i naše okruženje. Zakon privlačenja s jedne strane odgovara onome što smo mi potencijalno i u stvarnosti i svetu koji nas okružuje s druge.

Podstrek našem delovanju uvek dolazi iz nečeg poznatog ili nepoznatog iznutra.  Mi smo već sami odredili sedamdeset pet posto onoga što ćemo biti. Taj „horoskop“ naših tendencija iz prethodnih inkarnacija privlači sadašnje okolnosti koje smo nasledili kao i one koje ćemo privući sami. Fatalisti i neki priučeni astrolozi koji pokušavaju da izračunaju  nepoznato veoma mnogo greše u verovanju da je život sto posto određen i da može astrološki da se iscrta. Oni ne priznaju slobodu pojedinca: slobodni izbor da se na ovaj ili onaj način neko promeni, slobodni izbor da izabere između dve stvari. U većini slučajeva, međutim, slobodna volja čoveka nije ništa drugo do rob – prerušena u slobodu, ali rukovođena prošlim tendencijama.

Ipak, svako poznaje ono što nazivamo neuslovljenom odlukom do koje dolazimo racionalno vagajući za i protiv nečega. Kada dođemo do takve odluke, ako upregnemo svoju volju, možemo promeniti mnoge  stvari koje su se činile nepromenljive, čak i one koje su možda predskazane. Ova voljnost jeste sloboda volje. Slobodna volja postoji. Da nije tako, niko ne bi mogao da pobegne iz okrutnog obruča sudbine koju je privukao. Svaki rast bi bio ograničen. Novo delovanje bi bilo veoma ograničeno. Evolucija ljudskih bića bi se jedva pomerila.

Ustanovljavanje novih društvenih poredaka, progresivne ideje u politici, napredne metode naučnog ispitivanja, nove oblasti istraživanja, književni proboji – sve ovo dokazuje da je čovek sposoban da ispolji slobodni izbor u svakoj oblasti života korišćenjem slobodne volje.

Kao što je ranije rečeno, rođeni ste sa oko sedamdeset pet posto života koji je već određen vašom prošlošću. Vi sami ćete odrediti ostalih dvadeset pet posto. Ako vi sami, korišćenjem slobodnog izbora i naporom volje, ne odredite šta će biti tih dvadeset pet posto, ostalih sedamdeset pet posto će to odrediti za vas i bićete marioneta. To jest, potpuno će vama gospodariti vaša prošlost, uticaji i posledice vaših tendencija. Zato je duhovni trening toliko važan. On uzima u obzir ne samo onih sedamdeset pet posto koji smo već, nego određuje metode kojima možemo da oblikujemo ostalih dvadeset pet posto koje sami stvaramo korišćenjem naše slobode.

 

Brze veze

 

Eneagram

Misija duše

Bioenergija

Misli

Osećanja

Majanski kalendar

Vede

Tibetanski budizam

Lemurija

Biocentrizam

Mahavira

In memoriam

Bramanizam

Šah Džahan

Mazohistički karakter

Neošamanizam

Anđeli

Verska tolerancija

Ći gung

Svetske zavere

Muldašev

Regresoterapija

Strategije

Patanđali

Čakre

Iscelitelj

Munenori

Aikido

Tao te đing

Gandi

Lucidno sanjanje

Intenziv

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.