Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Ako vremenom ne postaneš bolji, postaćeš gori – Jevrejska izreka.

 

Blog

12.4.2013.

Napisala / Napisao: Paramahansa Jogananda

Ja sam iznad svega

 

Ja sam iznad svega

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Ne dozvolite sebi da mislite da ste zauvek sputani karmom. Odbijte da prihvatite to. Bilo da je vaša karma dobra ili loša nemojte prihvatiti nikakva karmička ograničenja. Morate imati dobru karmu da biste uništili lošu karmu. Onda se uspnite iznad obe.

Dajte vašu karmu Bogu. On će vam pomoći ako to od njega zatražite. Ne treba od Njega tražiti posebne povlastice, ali ako imamo veru u Boga, sve je moguće. Njegova milost je ta koja se računa, a ona će doći kada mi odradimo svoju ulogu i ponašamo se kao Božija deca. Kad god vidite da niste u mogućnosti da kontrolišete svoje muke i tegobe, ne odustajte. Ako ne pokušavate, nikad nećete nikud stići. Nikad nemojte pokleknuti pred bolom i mukama. Svaki put kada vas nešto obori, ustanite i recite: „Sad sam uredu.“ Onog trenutka kad priznate da ne možete dalje, tada je kraj. Sami ste odlučili da ste ograničeni karmom. Vi ste sudija. Nije važno koje su vaše muke. Ako kažete: „U redu sam“, vi možete da pobedite. Ali ako kažete: „Ja to ne mogu“, ostajete iza rešetaka svoje karme. Ako prepoznate grešku i čvrsto odlučite da je nećete ponavljati, tada će, čak i ako padnete, taj pad biti mnogo blaži nego da niste ni pokušali. Vremenom ćete uvideti da ste svoj gospodar i da ste oslobođeni karme, baš kao i Bog.

Zašto da ciklusi rađanja i smrti budu ti koji vas menjaju? Zašto se ne biste promenili sada? Zašto se ne odreknete raspoloženja, kada znate da su pogrešna? Zašto se ne oslobodite besa? Kada se razbesnite to se dešava zato što je neko sipao so na vaš ranjeni ego. Bićete mnogo bolja i srećnija osoba ako ostanete smireni. Pustite druge da vas šamaraju ili mrze, ali nikad nemojte pokazati bes zauzvrat. Videćete tada da vas niko ne može dotaći iznutra. Kada vam neko skrene pažnju na vaše greške tiho sami sebe ispravite. To je put ovladavanja samim sobom. Takav je bio i moj guru, Šri Juktešvar – kao malo dete. Ne mrzite nikoga. Nemojte da osećate sviđanje ili nesviđanje. Nemojte biti vezani; dete se igra igračkom ali ako se ona polomi, ubrzo zaboravi na nju. Ako osećate posesivnu ljubav prema bilo čemu, patićete.

Impulsi da se čini zlo ne dolaze samo zbog vaših sklonosti, već su ponekad Božiji testovi. Molite Mu se: „Gospode, znam šta je vrlina, ali izgleda da je ne praktikujem. Znam šta je porok, ali ga se ne mogu kloniti. O, Stvoritelju svih mojih čula, Ti me vodi! Ti si stvorio i dobro i zlo, a sam si slobodan. Stvoren sam prema tvom liku. Okružen sam dobrom i zlom ali, budući Tvoje dete, ja sam slobodan!“

Božija pravednost nalazi se u činjenici da nam je dao moć razuma kojim se možemo osloboditi ovog sveta iluzije. Ali morate upotrebiti Bogomdanu moć razlučivanja da biste izabrali dobra dela ispred loših i bićete mentalno iznad svojih muka. Ne dozvolite nikom da vam kaže da su vaše patnje i problemi vaša karma. Vi nemate karmu. Šankara [Adi Shankaracharya] rekao je: „Ja sam jedno sa Duhom; ja sam On.“ Ako spoznate tu istinu, vi ste bog. Ali ako mentalno afirmišete „Ja sam bog“, a u pozadini razmišljate „Ali izgleda da sam smrtno biće“, vi ste smrtno biće. Ako znate da ste bog, onda ste slobodni.

Guru će vam pomoći. Bog vam priča i vodi vas kroz gurua, biće koje voli Boga dan i noć. Njegova jedina dužnost je da usadi ljubav prema Bogu u vašu svest. On od vas ne traži ništa drugo osim vašeg duhovnog napora. On je netaknut vašim kletvama i vašim hvalama. Ali ako se uskladite sa njim, on će vam pomoći da sklonite zastore neznanja iz vaše svesti.

Kada sledite guruove savete, videćete da ste slobodni. Čak i kada bi mi Učitelj [Šri Juktešvar] rekao nešto što sam mislio da je nemoguće, to bi se odmah obistinilo. Često je upozoravao druge o posledicama njihovih namera. Oni koji ga nisu slušali, ubrzo su bivali skrhani razočaranjem. Istinski guru vas upozorava samo da bi vam pomogao da izbegnete prepreke na putu. Neki niži učitelji pobesne kad ih učenici ne poslušaju. Ali Učitelj je govorio: „Zar ne misliš da bi to bilo pravo?“ Ja dvaput ponavljam stvari; moj Učitelj je govorio samo jednom. Oni koji nisu poslušali njegov savet ubrzo bi imali prilike da uvide da je trebalo to da učine.

Ako hoćete da se izdignete iznad karme, pokušajte da spoznate ove tri istine: (1) kada je um snažan, a srce čisto, vi ste slobodni. Um je taj koji vas povezuje sa bolom tela. Kada imate čiste misli i kada ste mentalno jaki, nećete trpeti bolne posledice zle karme. Ovo je nešto vrlo radnosno što sam otkrio. (2) u podsvesnom snu vi ste slobodni. (3) kada ste u ekstazi, poistovećeni sa Bogom, nemate karmu. Zato veliki sveci govore: „Molite se bez prestanka“. Kada se neprestano molite i meditirate, ulazite u svet nadsvesti gde vas nikakve muke  ne mogu dotaći.

Ovim metodama se možete osloboditi karme ovog istog trenutka. Kad god vas opsedaju karmičke muke, odspavajte. Ili mislite čiste misli ili očeličite um govoreći sebi: „Ja sam iznad svega.“ Ili najbolje, u dubokoj meditaciji uđite u stanje nadsvesti. Blaženstvo tog stanja svesti je prirodno stanje vaše duše, ali ste vi zaboravili vaše prirodno stanje jer ste toliko dugo poistovećeni sa telom. To nepomućeno, blaženo stanje duše treba ponovo osvojiti.

Obično ste oslobođeni svesti o telu samo osam sati dnevno. Tokom ostalih šesnaest, činite sebe nesrećnim vezanošću za telesnu svest. Održavajući um srećnim, ne zadržavajući se dugo na mukama, patićete mnogo manje. Ali ako možete ostati u stanju ekstaze, videćete da ste oslobođeni karme svih dvadeset četiri sata dnevno.

I tako, dragi moji, odvojite se od ovog sveta; ne tako što ćete otići u pećinu u Himalajima, nego tako što ćete otići u pećinu vašeg uma gde ste oslobođeni tela i sveta. Praktikujte krija jogu i sigurno ćete uspeti na duhovnom putu. To je moje lično iskustvo. Oslobađajuća moć krija joge ruši zatvorske rešetke karme. Nikad, ni na Istoku ni na Zapadu, nisam našao tehniku tako veliku kao ovu. Svako ko je sledbenik krije stići će daleko. Meditirajte i vidite rezultate na sebi posle nekoliko godina. Dajte sebi malo vremena. Nemojte očekivati rezultate posle par minuta. Ne možete steći ni bogatstvo ni zdravlje preko noći. Morate dati sebi malo vremena. Potrebno je osam godina da bi se stvorila navika. Ako meditirate i duboko praktikujete kriju osam godina, videćete da ste na putu da postanete svoj gospodar.

Kao deo svoje meditacije svake noći izgovorite ovu afirmaciju – ponavljajte sebi više puta: „Oče, ti si oslobođen karme. Ja sam tvoje dete. Ja sam oslobođen karme, sada i zauvek.“ To je ono što želim da osetite.

Ono što sam danas rekao jedna je od najvećih poruka koju sam vam dao za prevazilaženje  svake vrste bede. Ne želim da to ikada zaboravite. Materijalni oblici pomoći – lekovi, fizička udobnost, ljudska uteha – imaju svoje mesto u odstranjivanju bola, ali najveći lek od svih je praktikovanje krija joge i afirmacija da ste jedno sa Bogom. Ovo je lek za svaku muku, svaki bol i svaku tugu – put oslobođenja od svake individualne i masovne karme.

Ovaj svet nije naš dom;  naš dom je sa druge strane, u kosmičkoj svesti Boga. Tamo, iza atoma, sigurni smo u carstvu našeg Oca. Molim se za sve vas:

„Gospode, Tvoje svetlo vidim. Duboko se molim za sve duše na ovom putu samoostvarenja, da ih brzo oslobodiš strašne iluzije njihove karme i masovne karme. Uprkos svim našim pogrešnim postupcima, mi smo Tvoja deca. Stalno nas podsećaj da smo jedno sa Tobom, čak i kada smo iza zatvorskih rešetaka karme. Čim zatvorimo oči, čim smo u ekstazi, znamo da smo prema Tvom liku sačinjeni. Mi smo slobodni. O, Gospode, Tvoja ljubav nas potpuno obuzima. Mi ti se klanjamo.“

 

Brze veze

 

Emocije

Meditativna muzika

Kineski misticizam

Transpersonalna psihologija

Anahata

Gandi

Astral

Plecko

Sveti Gral

Petar Danov

Liu Đi

Sokrat

Šri Činmoj

Životni

Brenan

Ken Vilber

Intervju

Kreativno sanjanje

Muzika

Mladhara

Praćenje daha

Ajahuaska

Sensei

Uspenski

Problemi

Dzog ćen

Srbija

Sloboda

Rozenkrojceri

Krišna

Meditacija

Dragan Paripović

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.