Sve veze, meni
Pretraživanje
Sve veze, meniPretraživanje

Nema mrtve materije, jer po celoj beskrajnoj vaseljeni sve se kreće, sve treperi, sve živi – Nikola Tesla.

 

Vyavasaya, spisak tekstova

 

Ukupno: 22

Strana 1 od 2

 

Korona - prokletstvo ili blagoslov?

Vyavasaya

9.2.2021.

Pre svega, hteo bih da se odmah izvinim onima koji u ovom naslovu nalaze neku uvredljivu konotaciju. Veoma mi je žao zbog svih žrtava korone i duboko saosećam sa svima kojima je ona izazvala zdravstvene i materijalne probleme i otežala život.

Ceo tekst Ceo tekst Korona - prokletstvo ili blagoslov?

 

Sada je pravo vreme, čas 16

Vyavasaya

20.3.2020.

Neizbežna nužnost veoma često se može pokazati kao neočekivana prilika, napisao je moj učitelj meditacije. Zaista, ima li pogodnije prilike da probamo da zaronimo dublje u svet meditacije nego sad kad moramo da sedimo kod kuće, a spoljašnjih obaveza imamo veoma malo?

Ceo tekst Ceo tekst Sada je pravo vreme, čas 16

 

Važnost unutrašnjeg mira, čas 15

Vyavasaya

1.11.2017.

Ma šta da steknemo i postignemo u spoljašnjem svetu, ako nemamo unutrašnji mir, mi smo kao prosjaci.

Ceo tekst Ceo tekst Važnost unutrašnjeg mira, čas 15

 

Gde je zapelo, čas 14

Vyavasaya

11.11.2016.

Kao i u svakoj drugoj oblasti i profesiji, i u meditaciji ima perioda kad osećamo da smo zapeli i da, ma koliko napora da ulažemo, ne možemo dalje.

Ceo tekst Ceo tekst Gde je zapelo, čas 14

 

Sa učiteljem je lakše, čas 13

Vyavasaya

8.3.2016.

Ali, moramo da znamo ko je pravi Učitelj. Pravi Učitelj, Učitelj svih nas je Unutrašnji Vodič, koji otelovljuje beskrajnu, sveprožimajuću i svevoleću svest.

Ceo tekst Ceo tekst Sa učiteljem je lakše, čas 13

 

Da li su iskustva neophodna, čas 12

Vyavasaya

31.10.2015.

Takozvana duhovna iskustva, ukoliko su pozitivna i inspirativna, mogu da nas dodatno poguraju, pomognu nam da istrajemo u praksi. Ponekad, međutim, tragaoci u meditaciji dožive nekakvo iskustvo i toliko se zakače za njega da mesecima ne mogu ili neće da idu dalje.

Ceo tekst Ceo tekst Da li su iskustva neophodna, čas 12

 

Da li dobro meditiram, čas 11?

Vyavasaya

28.3.2015.

Ovo je jedna od stvari o kojima se tragaoci često pitaju. Pogotovo na početku, uopšte nam nije lako da shvatimo gde smo i na kom smo nivou. Ponekad nam izgleda kao da smo samo džabe sedeli trudeći se da meditiramo i da se ništa nije ni dogodilo. Međutim, meditacija je suptilan proces pa iznutra može da se dogodi mnogo šta a da naš spoljašnji um toga uopšte i nije svestan.

Ceo tekst Ceo tekst Da li dobro meditiram, čas 11?

 

Značaj strpljenja, čas 10

Vyavasaya

9.8.2014.

Ni u čemu se uspeh ne postiže preko noći, a pogotovo ne u meditaciji. Vrhunski teniseri često neprekidno treniraju od pete ili šeste godine, vrhunski muzičari godinama svakodnevno sviraju satima i satima. Zato, kad čujem od tragalaca nakon dve-tri nedelje, ili mesec dana, ili godinu dana vežbanja meditacije da im ne ide i ne vredi, zaista se ožalostim.

Ceo tekst Ceo tekst Značaj strpljenja, čas 10

 

Svrha meditacije, čas 9

Vyavasaya

3.5.2014.

Ponekad, kada smo uznemireni, iscrpljeni i isfrustrirani, zaista i te kako prija da zatvorimo oči, zaronimo u sebe, umirimo misli i osetimo se mirno, sigurno i spokojno. Meditacija nam pruža taj osećaj. Ali, moramo da budemo svesni da meditacija nije sredstvo utehe. Meditacija nije sama sebi cilj.

Ceo tekst Ceo tekst Svrha meditacije, čas 9

 

Meditacija nije bekstvo, čas 8

Vyavasaya

25.2.2014.

Ako osećate da je meditacija neka vrsta bekstva od sveta, negde gde je sve lepo i krasno, cveta cveće i plavi se nebo, bojim se da se varate. Pre svega i iznad svega, meditacija je suočavanje sa samim sobom. Da li ste dobro meditirali, znaćete odmah po tome kako se budete ponašali nakon završene meditacije.

Ceo tekst Ceo tekst Meditacija nije bekstvo, čas 8

 

Značaj zahvalnosti, čas 7

Vyavasaya

28.10.2013.

Ima jedna zamka u koji često upadaju tragaoci, čak i ako su veoma dugo na putu meditacije. Ta zamka je - nezadovoljstvo samim sobom i svetom. Hronično nezadovoljstvo može da nas mnogo, mnogo unazadi u našem traganju i duhovnom životu. Ali za ovu bolest, na sreću, postoji lek. Taj lek je zahvalnost.

Ceo tekst Ceo tekst Značaj zahvalnosti, čas 7

 

Vežbate li još uvek, čas 6?

Vyavasaya

12.6.2013.

Da li još uvek redovno vežbate meditaciju, ili ste odustali? Ako redovno vežbate, bravo, svaka čast! Ako ste u međuvremenu odustali, sada je trenutak da počnete ponovo.

Ceo tekst Ceo tekst Vežbate li još uvek, čas 6?

 

Menja se, ne menja se…

Vyavasaya

30.5.2013.

Gotovo sa nevericom pročitah u dnevnim novinama vest kako je novi papa, Franja, uzburkao osećanja mnogih vernika, ali i ateista, izjavom da će svi pronaći iskupljenje kroz Hrista, uključujući i ateiste.

Ceo tekst Ceo tekst Menja se, ne menja se…

 

Koncentracija na plamen, čas 5

Vyavasaya

17.2.2013.

Ako ste redovno vežbali vežbu iz prethodnog nastavka, verovatno je da ste mogli da osetite da sa njome određeni mir, spokoj i čistota ulaze u vas. Dah je ključ za kontrolu misli. Ako smo svesni daha, ako pratimo dah i svesno nastojimo da sa dahom u sebe unesemo poželjne kvalitete, a izbacimo nepoželjne, time smo započeli proces unutrašnjeg pročišćenja.

Ceo tekst Ceo tekst Koncentracija na plamen, čas 5

 

Duhovna pranajama, čas 4

Vyavasaya

2.11.2012.

Nadam se da ste redovno vežbali vežbe iz prethodnih nastavaka. U meditaciji, jedino redovnost može da donese koristi. Kad meditiramo, mi hranimo svoje unutrašnje biće mirom, svetlošću i radošću.

Ceo tekst Ceo tekst Duhovna pranajama, čas 4

 

Počeo sam... i šta sad, čas 3?

Vyavasaya

13.9.2012.

Vežbali ste redovno vežbu iz prethodnog nastavka, išlo je kako-tako, pa se verovatno pitate - šta sad? Jednostavno - nastavite dalje! Možda će vam u početku izgledati da se ništa ne dešava, možda uopšte nećete moći da umiriti misli, možda ćete nakon nedelju-dve vežbanja pomisliti da samo gubite vreme.

Ceo tekst Ceo tekst Počeo sam... i šta sad, čas 3?

 

Sedite i počnite, čas 2

Vyavasaya

13.6.2012.

Hteli biste da meditirate, a ne znate kako? To je bar lako! Jednostavno, sedite i počnite! Ne morate da pročitate gomilu debelih knjiga da biste meditirali!

Ceo tekst Ceo tekst Sedite i počnite, čas 2

 

Šri Ramana Maharši

Vyavasaya

Šri Ramana Maharši (1879-1950) je bio zastupnik džnana-joge, staze znanja, poslušnosti i duševne snage razlikovanja. Veliki deo njegovog života odigrao se u ćutanju, u dubokoj kontemplaciji i potpunoj povučenosti od sveta.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Ramana Maharši

 

Šri Činmoj

Vyavasaya

Šri Činmoj (1931-2007) bio je savremeni duhovni Učitelj koji se posvetio tome da inspiriše i služi one koji traže dublji smisao života i da se postigne sklad među ljudima raznih nacija, vera i kultura.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Činmoj

 

Šri Aurobindo

Vyavasaya

Šri Aurobindo (1872 - 1950) nije bio samo veliki duhovni učitelj, već i genijalni političar, filozof i pisac. On se školovao u Engleskoj i po svom povratku u Indiju postao jedan od glavnih nosilaca pokreta oslobođenja.

Ceo tekst Ceo tekst Šri Aurobindo

 

Strane:
12

 

Brze veze

 

FacebookInstagramTwiter

© 2021. Spiritualni centar, portal duhovnosti.
Sva prava zadržana.