Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing
Paramahansa Jogananda

Paramahansa Jogananda

sreda, 04 mart 2020 11:24

Dva slepca traže bogatstvo

dvaslepcaAkbar Veliki je bio jedan od najvećih indijskih kraljeva. Zvali su ga "Čuvarem čovečanstva", zbog dobronamernosti njegove vladavine i posvećenog žara sa kojim se trudio da povrati izgubljene delove nekad velikog carstva. Darežljivi kralj je obasipao darovima siromašne pojedince i društvene grupe širom zemlje.
Jednog dana, dok je njegova povorka prolazila  bulevarom, kralj vide dva slepca kako sede kraj puta, moleći za milostinju. Kralj zaustavi kočiju da istraži stvar. Prvi slepac je vikao: "Samo onaj kome kralj daje postaje bogat". Drugi slepac je vikao: "Samo onaj kome Bog daje postaje bogat".

Kad god bi se njegova povorka provezla tim bulevarom, Akbar je slušao te zahteve za bogatstvo, od sebe, i od Boga. Na kraju, kralj, kome je polaskala izjava prvog čoveka da "samo onaj kome kralj daje postaje bogat" naredi da se ispeče velika vekna hleba ispunjena iznutra zlatom. Kralj dade tu veknu prvom slepcu, potpuno ignorišući drugog slepca, koji je verovao da ga jedino Bog može učiniti bogatim.

petak, 27 mart 2015 08:39

Šta god nije moje, puštam!

ljubomora1Zašto biti ljubomoran? Ako nekom daš svoju ljubav a ta osoba je ne ceni i ne želi te, ili drugome daje priznanje koje smatraš da tebi pravom pripada, sigurno je da ljubomora neće uspeti da zadrži tu osobu, niti će isceliti ranu u vašem odnosu. Zarobiti nekog ljubomorom i zahtevima sigurno neće dovesti do sreće. Uspešni odnosi mogu da rastu samo uz pomoć ljubavi i poverenja. Ljubav opstaje kada ima poštovanja, svrsishodnosti i kada nema posesivnosti.
Dakle, šta je lek? Kada god ljubomora pokuša da te veže, snažno ustvrdi: "Slobodan sam okova ljubomore i straha. Šta god treba da bude moje, biće moje; šta god nije moje, puštam!" Tada ćeš se osloboditi ljubomore, straha i imaćeš čudesan život. Ti možeš biti slobodan. Ono što treba da ti pripadne, biće tvoje, a ono što ti nije namenjeno ionako ti ne bi donelo sreće.

četvrtak, 19 februar 2015 17:47

Osam aspekata Boga

Postoji osam aspekata u kojima je moguće iskusiti Boga: Svetlost, Zvuk, Mir, Spokoj, Ljubav, Radost, Mudrost i Moć.

Iskusiti Ga kao Svetlost u meditaciji donosi spokoj umu, čisti ga i daje mu jasnoću. Što duže posmatrate unutrašnje svetlo, to ćete jasnije percipirati sve kao sačinjeno od te svetlosti.

Iskusiti Boga kao Zvuk jeste opštiti sa njim u obliku Svetog Duha, ili Aum-a, Kosmičke Vibracije. Kada ste stopljeni sa Aum-om, ništa vas ne može dotaći. Aum uzdiže um iznad varki ljudskog postojanja, u vedro nebo božanske svesti.

Mir je rano meditativno iskustvo. Mir, poput vodopada bez težine, čisti um od svih uznemirenosti i briga, i daje božansko olakšanje.

petak, 04 april 2014 06:37

Opasnost od neostvarenih želja

joganandaNeostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomešanih, i kada umrete, iako vaše telo više ne postoji, ove sile nastavljaju da žive. Kao kakva mentalna slika one prate vašu dušu kuda god da ide, a kada se ponovo rodite, ove slike se ispoljavaju kao sklonosti ka određenom ponašanju. Tako, na primer, osoba koja umre kao alkoholičar donosi u idući život sa sobom sklonost ka alkoholizmu, koja ostaje sa njim sve dok ne prevaziđe svoju želju za alkoholom.

Strana 1 od 3

Efemeride

Škorpiji
Sunce je u Škorpiji
4 stepena(i)
Ribama
Mesec je u Ribama
19 stepena(i)
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
10 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duhovne priče Paramahansa Jogananda

Share on: