Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing
Paramahansa Jogananda

Paramahansa Jogananda

petak, 27 mart 2015 08:39

Šta god nije moje, puštam!

ljubomora1Zašto biti ljubomoran? Ako nekom daš svoju ljubav a ta osoba je ne ceni i ne želi te, ili drugome daje priznanje koje smatraš da tebi pravom pripada, sigurno je da ljubomora neće uspeti da zadrži tu osobu, niti će isceliti ranu u vašem odnosu. Zarobiti nekog ljubomorom i zahtevima sigurno neće dovesti do sreće. Uspešni odnosi mogu da rastu samo uz pomoć ljubavi i poverenja. Ljubav opstaje kada ima poštovanja, svrsishodnosti i kada nema posesivnosti.
Dakle, šta je lek? Kada god ljubomora pokuša da te veže, snažno ustvrdi: "Slobodan sam okova ljubomore i straha. Šta god treba da bude moje, biće moje; šta god nije moje, puštam!" Tada ćeš se osloboditi ljubomore, straha i imaćeš čudesan život. Ti možeš biti slobodan. Ono što treba da ti pripadne, biće tvoje, a ono što ti nije namenjeno ionako ti ne bi donelo sreće.

četvrtak, 19 februar 2015 17:47

Osam aspekata Boga

Postoji osam aspekata u kojima je moguće iskusiti Boga: Svetlost, Zvuk, Mir, Spokoj, Ljubav, Radost, Mudrost i Moć.

Iskusiti Ga kao Svetlost u meditaciji donosi spokoj umu, čisti ga i daje mu jasnoću. Što duže posmatrate unutrašnje svetlo, to ćete jasnije percipirati sve kao sačinjeno od te svetlosti.

Iskusiti Boga kao Zvuk jeste opštiti sa njim u obliku Svetog Duha, ili Aum-a, Kosmičke Vibracije. Kada ste stopljeni sa Aum-om, ništa vas ne može dotaći. Aum uzdiže um iznad varki ljudskog postojanja, u vedro nebo božanske svesti.

Mir je rano meditativno iskustvo. Mir, poput vodopada bez težine, čisti um od svih uznemirenosti i briga, i daje božansko olakšanje.

petak, 04 april 2014 06:37

Opasnost od neostvarenih želja

joganandaNeostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomešanih, i kada umrete, iako vaše telo više ne postoji, ove sile nastavljaju da žive. Kao kakva mentalna slika one prate vašu dušu kuda god da ide, a kada se ponovo rodite, ove slike se ispoljavaju kao sklonosti ka određenom ponašanju. Tako, na primer, osoba koja umre kao alkoholičar donosi u idući život sa sobom sklonost ka alkoholizmu, koja ostaje sa njim sve dok ne prevaziđe svoju želju za alkoholom.

ponedeljak, 07 oktobar 2013 09:44

Ljubi Gospoda Boga svojega

joganandaLjubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom misli svojom, i bližnjega svojega kao samoga sebe.“ Ove dve zapovesti sumiraju čitavu svrhu religije. Ako iskreno voliš Boga, činićeš samo ono što je bazirano na istini. Tvoja ljubav ti neće dozvoliti da grešiš. Unesi svetlost i tame će nestati kao da je nikada nije ni bilo. Unesi ljubav prema Bogu i tama neznanja će odleteti. Nauka joge objašnjava istinu iza prve zapovesti i daje određene naučne tehnike koje omogućavaju predaniku da dostigne sjedinjenje koje je potrebno kako bi se Bog potpuno voleo. Iza svakog dela ove zapovesti stoji duboka metafizička istina:

Strana 1 od 3

Efemeride

Ribama
Sunce je u Ribama
2 stepena(i)
Ribama
Mesec je u Ribama
14 stepena(i)
Mlad Mesec (mladina)
Mlad Mesec (mladina)
0 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duh Istoka Indijski misticizam Paramahansa Jogananda

Share on: