Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Karma joga Istaknuto

utorak, 24 maj 2011 22:09 Autor:  Šri Činmoj

chinmoj1Karma joga je delovanje bez želje preduzeto u ime Svevišnjeg. Karma joga je čovekovo istinsko prihvatanje njegovog zemaljskog postojanja. Karma joga je čovekov neustrašiv marš bojnim poljem života.

Karma joga se ne slaže sa onima koji smatraju da aktivnosti ljudskog života nemaju značaja. Karma joga tvrdi da je život božanska prilika da se služi Bogu. Ta joga nije samo joga fizičkog delovanja; ona uključuje i aspirantov moralni i unutrašnji život.

Oni koji slede ovaj put mole se za snažno i savršeno telo. Oni se takođe mole i za duži život. Taj dugi život nije samo puko produžavanje života u smislu godina. To je život koji čezne za silaskom božanske Istine, Svetlosti i Moći na materijalni nivo. Karma jogini su pravi junaci na zemaljskoj pozornici i njihova je božanski trijumfalna pobeda.

Karma joginu su savršeno strane navale razočaranja i očajanja u ljudskom životu. On u životu i njegovim aktivnostima vidi božansku svrhu. Za sebe oseća da je spona između zemaljskih dužnosti i nebeskih odgovornosti. On ima mnogo oružja da osvoji svet, ali je njegova nevezanost najmoćnija. Njegova nevezanost pobeđuje i razarajuće udarce neuspeha i egu ugodne salve uspeha. Njegova nevezanost je daleko izvan klopke kako mučnih bolova sveta tako i ustreptale radosti sveta.

Mnogi iskreni posvećenici osećaju da za posvećena osećanja bakte i prodorno oko džnanija nema mesta u karma jogi. Ovde se grdno varaju. Pravi karma jogin je onaj čije srce ima nepokolebljivu veru u Boga, čiji je um stalno svestan Boga i čije telo ima pravu ljubav prema Bogu u čovečanstvu.

Lako je bakti da zaboravi svet, a džnaniju da zanemari svet. Ali, sudbina karma jogina je drugačija. Bog želi da on živi u svetu, da živi sa svetom i da živi za svet.

Šri Činmoj, “Joga i duhovni život”

Pročitano 1229 puta Poslednji put izmenjeno petak, 27 maj 2011 15:55

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Raku
Sunce je u Raku
9 stepena(i)
Strelcu
Mesec je u Strelcu
5 stepena(i)
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
11 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duh Istoka Indijski misticizam Karma joga

Share on: