Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Personalni aspekt olakšava ostvarenje

petak, 30 novembar 2012 16:43 Autor:  Bhagavad gita

arjuna mSamorealizacija je teža za one koji svoj um usmere na impersonalni, neispoljeni i bezoblični Apsolut; jer otelovljena bića teško uspevaju da razumeju neispoljeno. (12.05)
Za one koji obožavaju Svevišnjeg sa nepokolebljivom posvećenošću kao personalno božanstvo po svom izboru, koji sva dela nude Meni, usmereni na Mene kao na Svevšnjeg i meditiraju na mene; ja brzo postajem spasilac onih čije su misli usmerene na Moj lični oblik, O Arđuna, spasilac od ovog sveta koji je okean smrti i transmigracije (12.06-07)Četiri puta ka Bogu

Zato, usredsredi svoj um na Mene i pusti da se tvoj intelekt bavi jedino Mnome kroz meditaciju i kontemplaciiju. Tako ćeš Me sigurno dostići. (12.08)

Ako nisi u stanju da postojano usredsrediš svoj im na mene, onda čezni za tim da me dostigneš praktikovanjem bilo koje druge spiritualne discipline: kao što su rituali, ili obožavanje božanstava koje ti pogoduje. (12.09)

Ako nisi u stanju čak ni da se držiš bilo kakve duhovne discipline, onda reši da svoje dužnosti obavljaš samo zarad Mene. Dostići ćeš savršenstvo obavljajući svoju propisanu dužnost zarad Mene - bez ikakvog sebičnog motiva - baš kao da si instrument da Mi služi i udovolji Mi (12.10)

Ako nisi u stanju da obavljaš svoju dužnost zarad mene, onda se jednostavno predaj Mojoj volji i odreci se svake vezanosti ili strepnje za plodove svog rada - učeći da sve rezultate prihvataš kao Božiju Milost - sa staloženošću.

Karma joga je najbolji način da se započne

Transcendentalno znanje svetih spisa bolje je od pukih rituala; meditacija je bolja od poznavanja spisa; odricanje od sebične vezanosti za plodove rada (karma joga) bolje je od meditacije; ako se odreknete sebičnih motiva, mir dolazi odmah potom. (12.12)

Iz Bhagavad Gite (u prevodu Paramhanse Joganande), Šri Krišna govori Arđuni o vrstama joge

Pročitano 1789 puta Poslednji put izmenjeno petak, 30 novembar 2012 19:04

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Ovnu
Sunce je u Ovnu
15 stepena(i)
Vagi
Mesec je u Vagi
9 stepena(i)
Puni Mesec (uštap)
Puni Mesec (uštap)
14 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 10 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duh Istoka Indijski misticizam Personalni aspekt olakšava ostvarenje

Share on: